Gündem

Rötarlarıyla tepki çeken AJet’in Marka Müdürü, T24’e konuştu: Sorunun en büyük sebebi Avrupa'daki hava yoğunluğu; Mehmet Şimşek iddiaları da çok komik

26 Temmuz 2024 17:27

Uygar Ç. Ulusan / T24 Ankara

Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda artan rötarlarıyla tepkileri üzerine çeken Türk Hava Yolları’nın yeni markası AJet’in Marka Müdürü Osman Erken, havalimanlarında ortaya çıkan rötar sorununun sadece AJet’e özgü olmadığını savundu. Havacılık sektöründe genel bir problem yaşandığını söyleyen Erken, “Sorunun en büyük sebeplerinden biri, Avrupa'daki hava yoğunluğu” dedi. Personel eksiliğinden kaynaklı sıkıntı yaşandığı iddialarını da reddeden Erken, AJet’in Bakan Mehmet Şimşek’in eşi ve çocukları için son dakikada başka yolcuların biletlerini iptal ettiğini iddiaları için de, “Külliyen yalan, detayları da çok komik” ifadelerini kullandı.

Özellikle İstanbul ve Ankara merkezli uçuşlarda sıkça yaşanan rötarları nedeniyle son günlerde eleştiri oklarının hedefinde olan AJet’in Marka Müdürü Osman Erken, T24’ün sorularını yanıtladı.

Türk Hava Yolları’ndan ayrılan AnadoluJet’in daha sonra AJet adını aldığı geçen seneden bu seneye performansında dramatik bir fark olmadığını söyleyen Erken, problemin yaz ayında bayram yoğunluğu sırasında başladığını belirtti.

Erken, “Haziranın ilk iki haftasında da problem yaşamadık. Ancak haziranın ikinci haftasından sonra, bayram yoğunluğu ve Avrupa’da yaşanan gel-gitler nedeniyle temmuz ayında bir düşüş oldu” dedi.

“Yedek uçakları havalandırdık, kenarda 12 adet uçak bekletiyoruz”

Erken, rötar sorununun yalnızca AJet’e özgü olmadığını savunurken, sorunun kaynağıyla ilgili de şu değerlendirmeleri yaptı:

“Şu anda yaşanan rötar sıkıntısı, yalnızca AJet'e özgü bir sorun değil. Havacılık sektöründe genel olarak bir problem söz konusu. Bunun birden fazla sebebi var ve tek bir nedene indirgemek haksızlık olur. Sorunun en büyük sebeplerinden biri, Avrupa'daki hava yoğunluğu.

Bu yaşananlardan sonra back up (yedek) uçak sayımızı artırdık ve uçaklarımızı yere indirdik. Normalde sektörde 70 uçağa bir tane yedek uçak ayırırsınız. Biz kenarda 12 adet uçak bekletiyoruz. Bunlardan yedi tanesi Sabiha Gökçen’de, beş tanesi de Ankara’da. Rötardan etkilenen seferlerimizin ardından yedek uçakları devreye alıp gecikmelerin önüne geçmeye çalışıyoruz.

“’Mağduriyet yaşanmadı’ diyemeyiz”

Tabii bu işin bir de yolculara dokunan kısmı var. Mağduriyetler oldu mu, aksaklıklar yaşandı mı? Yaşandı, ‘Yaşanmadı’ diyemeyiz. Ancak bu sorunun önüne geçmek adına inanılmaz bir özveriyle işimize devam ediyor ve sorunları çözmeye çalışıyoruz. İnternette görüldüğü gibi ekip azlığı gibi bahaneler öne sürülse de yeterli ekip sayısına sahibiz.”

“THY’den ayrıldık ancak hesap verdiğimiz sahibimiz hâlâ THY”

Türk Hava Yolları’na (THY) ait bölgesel bir havayolu şirketi olarak 2008’de kurulan AnadoluJet, Temmuz 2023’te THY’den ayrılarak ayrı bir şirket haline geldi ve Kasım 2023’te AJet adını almıştı.

Bu tarihten beri operasyonel olarak THY’den bağımsız bir süreç ilerlediğini kaydeden Erken, AJet’teki sorunun bir kısmının personel eksiliğinden dolayı yaşandığı ve çalışanlarının da süreçten etkilendiğine yönelik iddia ve eleştirilere ise şöyle cevap verdi: 

“Evet, biz THY’den ayrıldık. Bütün operasyonumuzu THY’den ayırdık. Ancak yıl sonunda hesap verdiğimiz sahibimiz hâlâ THY. Eskiden THY operasyonu altında yürüyen birçok iş ve süreç şimdi THY’den bağımsız ilerliyor. Bu durum, eleman eksikliği değil ama -handikap demeyeyim-, reflekslerimizin o bir haftalık süreçte THY kadar hızlı olmamış olabileceğini gösteriyor.

“THY’nin tahsis ettiği 45 uçağımız var, seneye 40 yeni uçak daha gelecek”

Fakat eleman eksikliği kesinlikle söz konusu değil, olamaz da. Kaldı ki, yıl sonuna kadar büyüme doğrultusunda işe alımlar devam ediyor. Bunun yanı sıra filomuz aslında karma bir filo. Kendimize ait 5 uçağımız var. Bunun dışında, THY’nin bize tahsis ettiği 45 uçağımız ve sektörden kiraladığımız başka uçaklarımız da bulunuyor. Yanlış bilgi vermek istemem ama, yanılmıyorsam önümüzdeki sene 40 yeni uçağımız gelecek.

Çalışanlarımızın AJet standartları hakkında, benim gördüğüm kadarıyla, bir sorunları yok. Personellerimizin motivasyonunu yüksek görüyorum. Çalışanlarımız, dışarıda konuşulan şeylerden etkilenebilir; fakat biz burada, çalışanlar olarak, ne yaptığımızın farkındayız. Burada bir markanın doğuşuna tanıklık ediyoruz. İyi bir yerlere gelmek için çalışanlarımızın büyük bir özveriyle çalıştığını görüyorum.”

“Mehmet Şimşek olayındaki detaylar çok komik”

Gazeteci Fatih Altaylı, geçen haftalarda AJet’in, bir bakanın eşi ve çocukları için son dakikada başka yolcuların biletlerini iptal ettiğini iddia etmişti, basına yansıyan haberlerde ise söz konusu bakanın ise Mehmet Şimşek olduğu öne sürülmüştü. Hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de AJet bu iddiaları yalanladı.

İddialar hakkında da T24 konuşan AJet Marka Müdürü Osman Erken, “Mehmet Şimşek olayı külliyen yalan. O olayı gördüğümde detaylarına baktım; detayları da çok komik. Biz, fazla açıklama yapmaya gerek duymadan, direkt yalanlayıp geçtik zaten. Aynı zamanda, olayı Mehmet Şimşek de yalanladı. Buna ek olarak, o uçakta yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 15 kişi vardı; bu yüzden böyle bir olayın yaşanması mümkün değil” dedi.

AJet bünyesinde çalışan 2 bin 251 personelin 2 bin 140’ı kabin ve yer çalışanlarından oluşurken kalan 111 personel ise kokpit ekibinde görev alıyor. Firmanın 13 Temmuz 2024’te yayımladığı rapora göre, 2024 Nisan ve Mayıs aylarında AJet uçuşlarının On-Time Performansları (OTP) hem genel hem de ana üs meydanlarda 2023 yılının aynı dönemindeki Anadolujet uçuşlarına göre daha yüksek olduğu tespit edildi. 2023 Temmuz’unda yüzde 54’lük bir OTP performansı sergileyen AnadoluJet, bu oranı eylül ayında yüzde 70,4’e yükseltti. Firma 2023 Temmuz’unda THY’den ayrıldıktan sonra kasım ayında AJet adını aldı.