Rönesans Holding tarafından 45 günde yapılan, açılışını Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinin tavanının çökmesine ilişkin soruşturmada bilirkişi raporu dosyaya girdi. Raporda, yoğun bakım ünitesi tesisatının mevzuata uygun yapılmadığı, daha önce sızıntı yaşanmasına rağmen gerekli onarımın gerçekleştirilmediği vurgulandı. Raporda, tesisatı yapan şirket personeli ile gerekli kontrol ve onarımı yapmayan personel kusurlu bulundu. Tavanın çökmesinin ardından farklı hastanelere nakledilen bebeklerden birinin ölümü ile ilgili araştırma da devam ediyor. Raporda, tavanın çökmesi ile bebeğin ölümü arasında ilişki kurulmadı ancak savcılığın otopsi raporuna göre soruşturmayı genişletebileceği bildirildi.
Atatürk Havalimanı'nın yerleşkesine pandemi döneminde Rönesans Holding tarafından inşa edilen ve açılışı 31 Mayıs 2020'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde, geçen ağustos ayında yenidoğan yoğun bakım ünitesinin tavanı sıcak su borusunun patlaması nedeniyle çöktü.
Çökme sonrası yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 8 bebek itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi. Farklı bir üniteye transfer edilen ve sonrasında durumu kötüleşen bir yenidoğan prematüre bebek hayatını kaybetti.
Alınan bilgiye göre, yaşanan olaydan bir hafta sonra hastanenin nöroloji bölümünde de tavan çökmesi meydana geldi. |
Olması gereken kalitede ve sağlamlıkta yapılmamış
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, olay yerinde yapılan incelemede, sıcak su borusunun, dirsek bağlantı yerindeki sıcak işlemle tutturulması işleminin özensiz olduğu ve olması gereken kalite ve sağlamlıkta birbirine yapıştırılmadığı belirtildi. Raporda, bu sebeple boru içinde oluşan basınç ile boruda fiziki bir yırtılma, yahut patlama olmadan, sıcak suyun yerinden çıkan borudan sızarak yayıldığı ifade edildi.
Daha önce de sızıntı olmuş, onarım yapılmamış
Yapılan incelemede, sıcak suyun sızması durumunun daha önce de yaşandığı ancak bu şiddet ve debide olmadığı, bu nedenle kayda değer hasar oluşmadığı vurgulandı.
Rapora göre, olay yerinde yapılan incelemede bebek odalarının cam ve kapıları ile kuvözlerin sıcak suyun fiziki basınçlı temasına maruz kaldığına ve kuvözlerde fiziki hasar oluştuğuna dair bir bulgu gözlemlenmedi. Aynı zamanda itfaiye müdahalesi öncesi bebeklerin buhar yoğunluğuna maruz kaldıklarına dair de bir iz ve bulgu da saptanmadı. Kuvözlerin ıslak ya da nemli olmadıklarının gözlemlendiği ifade edildi.
Yüklenici firmanın ve hastanenin personelini kusurlu bulundu
Raporda, sıcak su borusundan daha önce de su sızmasına rağmen onarım yapılmadığı, tesisatın ilk imalatının olması gerektiği kalitede bulunmadığı, sıcak su basıncından kaynaklı olarak boruların yerinden çıktığı vurgulandı.
Bilirkişi, özensiz çalışmasından dolayı tesisatı hatalı yapan yüklenici kişi veya şirketin personelini ile gerekli kontrol ve onarımı yapmayan hastanenin teknik personelinin yetkilisini kusurlu buldu.