Dünya

Robert F Kennedy'yi öldüren Sirhan'ın tahliye talebi 17. kez reddedildi

02 Mart 2023 11:47

ABD'nin 35. başkanı John F. Kennedy'nin kardeşi, eski Adalet Bakanı ve başkan aday adaylarından Robert F. Kennedy'nin katili Sirhan Sirhan'ın şartlı tahliye talebi 17. kez reddedildi.

California Disiplin ve Rehabilitasyon Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, California'da kurulan 3 üyeli komisyon, 78 yaşındaki mahkum Sirhan'ın şartlı tahliye talebini kabul etmedi.

Böylece, 1968'de dönemin başkan aday adaylarından Kennedy'i öldürmekten hüküm giyen Sirhan'ın 17. şartlı tahliye talebi reddedilmiş oldu.

Sirhan'ın avukatı Angela Berry, karara ilişkin yaptığı açıklamada, psikiyatristlere göre müvekkilinin yıllardır toplum için herhangi bir tehdit oluşturmadığını savundu.

Müvekkilinin sorumluluk bilinci geliştirmediğine dair görüşlerin yersiz olduğunu savunan Berry, "Geçen sefer onu tahliye için uygun bulmuşlardı ve bugün hiçbir şey değişmedi. Uygun davranış sergilemeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Mahkeme, 2021'de yapılan duruşmada Sirhan'ın şartlı tahliyesine hükmetse de California Valisi Gavin Newsom, tutukluluğun devamına karar vermişti.

Newsom, 2022'de, Sirhan’ın toplum için hala tehlike oluşturduğunu ve Amerikan tarihini değiştiren eylemindeki sorumluluğunu üstlenmediğini belirterek, suikastın Kennedy’nin o zaman hamile eşine ve 10 çocuğuna çektirdiği büyük acıların yanında Amerikan halkına da zarar verdiği gerekçesiyle şartlı tahliyesini reddetmişti.

Robert F. Kennedy, partisinden başkan adayının belirlenmesi yarışında, Demokratların California eyaletinin ön seçimini kazanmasının ardından kutlama yaptığı Los Angeles’taki Ambassador Otel’in mutfağında 5 Haziran 1968’de vurulmuş, ertesi gün yaşamını yitirmişti.

Kennedy'nin ağabeyi 35. başkan John F. Kennedy de 22 Kasım 1963'te seçim çalışmaları için gittiği Teksas'ta suikasta kurban gitmişti.