Dünya

Rishi Sunak, Kral III. Charles'la görüştükten sonra Britanya'nın 57. Başbakanı olarak göreve başlayacak

Sunak, Charles'ın görevlendirdiği ilk Başbakan olacak

25 Ekim 2022 08:10

T24 Dış Haberler

Britanya'da haftalardır devam eden siyasi krizin ardından bugün Rishi Sunak'ın görevi Liz Truss'dan devralarak ülkenin 57. Başbakanı olarak göreve başlaması bekleniyor. 

Salı gününün ilerleyen saatlerinde mevcut Başbakan Liz Truss'ın Buckingham Sarayı'na giderek Kral III. Charles'ın huzurunda istifa etmesi bekleniyor. Daha sonra Kral III. Charles, Sunak'ı huzuruna davet ederek Muhafazakar Parti'nin yeni liderine hükûmet kurma görevini verecek. 

Sunak, Kral'dan görevi aldıktan sonra Downing Sokağı'na gelerek Başbakan olarak ilk açıklamasını yapacak ve bu sene 10 Numara konutuna giren üçüncü Britanya Başbakanı olacak.

Sunak, Kral III.Charles'ın görev verdiği ilk Başbakan olacak. Liz Truss'ı, 8 Eylül'de hayatını kaybetmeden önce Kraliçe II. Elizabeth görevlendirmişti.

Pazartesi günü Avam Kamarası Başkanı Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti genel başkanlığı için yarıştan çekildiğini duyurdu ve Sunak, partinin milletvekillerinden yarısından fazlasının desteğini aldı. Sunak böylece Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve dolaylı olarak Britanya'nın yeni başbakanı oldu. 

42 yaşındaki Sunak, Britanya’nın modern tarihinin en genç Başbakanı olmasının yanı sıra, aynı zamanda ülkenin ilk Asya kökenli ve Hindu başbakanı oldu.

Salı günü resmen Başbakan ilan edileceği belli olduktan sonra Muhafazakar Parti Genel Merkezi önünde açıklamalarda bulunan Sunak, ''Onurla hizmet edeceğini'' söylerken ülkenin önünde ''ciddi ekonomik sorunlar'' olduğunu da dile getirdi.

Öte yandan muhalefet partileri, ülkede genel seçime gidilmesi çağrısında bulunmaya devam ediyor. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, Rishi Sunak'ın başbakan olduğunda ne yapacağı konusunda "tek kelime söylemeden" göreve seçildiğini söyledi.

Truss'ın ekonomi politikalarını eleştiren Sunak, Truss'ın 44 gün sonra gelen istifası sonucu yeniden aday olmuştu. Sunak, Boris Johnson'ın bu yaz gelen istifasında da parti 

TIKLAYIN - Rishi Sunak: İngiltere'nin modern tarihindeki en genç başbakan

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak, 1960'larda Doğu Afrika'dan Britanya'ya göç eden Hint asıllı bir ailenin üç çocuğunun en büyüğü olarak 1980'de Southampton'da doğdu. Anne Usha Sunak, Afrika'nın doğusundaki Kenya'da, baba Yashvir Sunak ise Tanzanya'da dünyaya geldi.

Britanya'nın en eski ve seçkin özel okullarından Winchester Kolejinde eğitim gören Sunak, burada ilk Hint kökenli okul temsilcisi oldu ve okul gazetesinin editörlüğünü yaptı.

Sunak, daha sonra Oxford Üniversitesindeki Lincoln College'da felsefe, siyaset ve ekonomi alanlarında eğitim gördü.

Rishi Sunak, Hint asıllı milyarder Narayana Murthy'nin kızı olan müstakbel eşi Akshata Murthy'le tanıştığı ABD'deki Stanford Üniversitesin'de MBA (işletme yüksek lisansı) eğitimini tamamladı. Sunak, buradaki eğitiminin ardından yatırım bankası Goldman Sachs'ta analist olarak çalışmaya başladı.

Brexit'i desteklemişti

Siyasi hayatı ilk kez 2015'te Yorkshire bölgesindeki Richmond'dan Muhafazakar Parti milletvekili olarak seçilmesiyle başlayan Sunak, Britanya'dan AB'den ayrılmasını destekleyen siyasilerin başında yer aldı.

Eski Britanya başbakanlarından Theresa May hükümeti döneminde Bakan Yardımcılığı yapan Sunak, May'in görevini bırakmasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti liderliği için Boris Johnson'ı desteklediğini açıkladı.

Sunak, 2019'da parti lideri ve aynı zamanda ülkenin başbakanı olan Johnson'ın hükümeti döneminde Temmuz 2019-Şubat 2020'de Hazine Baş Müsteşarı olarak görev aldı.

Bu görevinin ardından, Covid-19 salgını ülkeye yayılmadan yaklaşık 1 ay önce 13 Şubat 2020'de Maliye Bakanı olarak atanan Sunak, 18 aylık karantina sürecinde işletmeleri ayakta tutabilmek için milyarlarca sterlin değerinde destek paketlerini hızla uygulamaya koydu. 

Ancak Sunak'ın popülaritesi, salgın sırasında Başbakanlık'ta düzenlenen ve Covid-19 tedbirlerin ihlal edildiği partilere katılmasıyla polis tarafından para cezasına çarptırılması ve milyarder eşinin Britanya'da vergi ödemediğinin gündeme gelmesinin ardından ciddi zarar gördü.