Dünya

Reuters: Türkiye, BAE'ye 20 adet Bayraktar SİHA sattı

Haberde, Suudi Arabistan'ın da TB2 SİHA'larını istediği belirtildi

21 Eylül 2022 16:00

Türkiye'nin, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 20 adet TB2 Bayraktar SİHA sattığı iddia edildi. 

Reuters'ta yer alan haberde, iki eski bölgesel rakip Türkiye ve BAE arasındaki ilişkilerin yumuşamaya başladığı belirtildi. İki Türk kaynağa dayandırılan haberde, BAE'ye 20 TB2 Bayraktar teslim edildiği, daha fazla SİHA satışının olabileceği yazıldı.

Reuters'a konuşan bir kaynak, Suudi Arabistan'ın da TB2 Bayraktar satın almak için görüştüğünü açıkladı. Haber ajansına konuşan bir başka kaynak ise, BAE'nin daha fazla SİHA talebinde bulunduğunu,  Riyad'ın ise TB2 satışının yanı sıra SİHA üretimi yapılacak bir fabrikanın kurulmasını istediğini söyledi.

Stratejik bir karar

Türk kaynak, Baykar'ın Suudi Arabistan'dan gelen isteği 'düşündüğünü' ancak Riyad'ın talebinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için stratejik bir karar olduğunu söyledi. 

Haberde, Suriye, Libya ve Ukrayna'daki çatışma ve savaşların ardından Bayraktar SİHA'larına küresel talebin arttığı yazıldı. Ayrıca, haberde, TB2 Bayraktar satışlarının aylık üretimi geride bıraktığı ve Baykar şirketinin ayda 20 SİHA ürettiği ifadeleri yer aldı.

Middle East Eye'da Ragıp Soylu'nun imzasıyla yayımlanan bir haberde, BAE'nin 120 Bayraktar SİHA istediği ve iki ülke arasında 2 milyar dolara yakın bir anlaşma imzalanabileceği belirtilmişti.

TIKLAYIN: İddia: BAE, 120 TB2 Bayraktar SİHA almak için Türkiye ile görüşme halinde