Dünya

İddia: BAE, 120 TB2 Bayraktar SİHA almak için Türkiye ile görüşme halinde

İki ülke arasında 2 milyar dolara yakın bir anlaşma imzalanabileceği belirtiliyor

09 Eylül 2022 15:30

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin 120 TB2 Bayraktar SİHA almak için Türkiye'yle görüşmeler halinde olduğunu iddia edildi.

Middle East Eye (MEE) haber sitesinden Ragıp Soylu'nun haberine göre, BAE ve Türkiye, 2 milyar dolara yakın askeri mühimmat sevkiyatı anlaşması için görüşme halinde. MEE'nin konuştuğu konuya yakın 2 kişi, görüşmelerin TB2 Bayraktar SİHA'larına odaklandığı ve BAE'nin 120 Bayraktar SİHA alabileceğini belirtti.

Konuya yakın kaynak "Mühimmat, komuta, kontrol merkezi ve eğitimi içeren bir paketle gelecekler. Hepsi beraber 2 milyar dolara yakın bir anlaşma olabilir" dedi.

Değeri 5 milyon dolar

Haberde, "TB2 Bayraktar'ın Libya, Suriye ve Ermenistan ile Azerbaycan'ın savaştığı Dağlık Karabağ çatışmalarında kendisini kanıtladığı" belirtildi. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından dronların son teknoloji hava savunma sistemleri olan Rusya'ya karşı Ukrayna tarafından kullanıldığı ve şu ana kadar 'gayet efektif' olduğu yazıldı.

TB2 Bayraktar, Baykar Teknoloji tarafından üretiliyor. Savunma sanayi uzmanları, bir TB2'nin değerinin 5 milyon dolar olduğunu belirtiyor.

BAE ve Türkiye arasında uzun süredir gergin seyreden ilişkilerin ardından Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, geçen yılın kasım ayında Türkiye'yi ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. İki ülke arasındaki ilişkiler, görüşmenin ardından normalleşmeye başlamıştı.