Dünya

Resmi kaynaklar: Almanya’nın Türkiye’ye karşı yeni bir seyahat uyarısı yayımladığı iddiası doğru değil

Almanya, geçmişte yaptığı uyarılarda ise bir değişikliğe gitmedi

10 Ağustos 2024 22:14

Resmi kaynaklar, Almanya’nın Türkiye’ye yeni bir seyahat uyarısı yayımladığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

T24’e konuşan kaynaklar, 7 Ağustos’ta Alman makamların Almanya’da kısa süre önce yasalaşan Çifte Vatandaşlık Kanunu çerçevesinde mevcut metinde teknik bir güncelleme yaptığını bildirdi.

Kaynaklar metne sadece, “Uluslararası uygulamaya uygun olarak, Almanya-Türkiye çifte vatandaşlar Türkiye’de öncelikle Türk Vatandaşı olarak muamele görürler ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın Türk yasalarına tabidirler” ifadesinin eklendiğini ifade etti.

Bugün medyada yer alan ‘’Alman hukukuna göre ifade özgürlüğü kapsamında olan beyanlar, Türkiye'de mesleki ve cezai yaptırımlara yol açabilir" ve "Siyasi etkinlik ve mitinglerden uzak durun" gibi ifadeler, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı sayfasında daha önceden de bulunuyordu.

Uyarılarda değişikliğe gidilmedi

Almanya’nın daha önce yayımladığı uyarılarda bir değişikliğe gidilmedi. Almanya, vatandaşlarına hâlâ ‘’Hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle, özellikle de cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla, tutuklamalar, kovuşturmalar veya çıkış yasakları gözlemlenmiştir’’ ve ‘’ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne göre hukukun üstünlüğüne aykırı olan Türkiye'deki geniş terörizm tanımı nedeniyle, Almanya'da ifade özgürlüğü kapsamına giren basit ifadeler, sosyal medyada yapılan paylaşımlar, yorumlar veya "beğeniler" dahi kovuşturmaya sebep olabilir’’ uyarılarında bulunmaya devam ediyor.

Ne olmuştu?

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından 26 Mart'ta imzalandıktan sonra 27 Haziran’da yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler, kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmıyor.

Yaşlanan nüfusu nedeniyle kalifiye iş gücüne ihtiyacı artan Almanya, yeni yasayla birlikte ülkede yaşayan yabancıların Alman vatandaşı olmasını kolaylaştırmayı, böylece iş gücünün Almanya’da kalmasını sağlamayı hedefliyor.