Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR), hazırladığı raporda, dünya ekonomisine dair tahminlerini paylaştı. Resesyon beklentisinde olan CEBR, Çin'in 2036'ya kadar ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olamayacağını öngörüyor.
CEBR raporunda, enflasyonla mücadele için merkez bankalarının parasal sıkılaştırmaya gittiği hatırlatılarak, "Dünya ekonomisinin gelecek yıl resesyona girmesi olası" değerlendirmesi yapıldı.
Enflasyona karşı verilen savaşın henüz bitmediğine vurgu yapılarak, merkez bankalarının gelecek yıl parasal sıkılaştırma politikasından vazgeçmeyeceği tahmini yapıldı. Enflasyonla mücadele nedeniyle gelecek yıllarda büyüme rakamlarının gerileyeceği öngörüsü de raporda yer buldu.
"Çin ve ABD arasındaki ekonomik savaşın sonuçları çok daha kötü olur"
Raporda, Çin'in ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olmasının en erken 2036'da gerçekleşebileceği belirtildi. CEBR, Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olmasının ilk başta 2028, sonrasında ise, 2030'da gerçekleşeceğini tahmin etmişti.
Çin ve ABD arasındaki artan tansiyonla ilgili ise, "Çin ve ABD arasındaki ekonomik bir savaş ortamının batı dünyası için sonuçları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra karşılaşılan problemlerden kat be kat kötü olacaktır. Bu durumda, küresel resesyon ve enflasyonun yeniden yükselmesi neredeyse kesin" denildi.
Raporda, öne çıkan diğer tahminler ise, şöyle:
- Hindistan'ın 2032'de dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olması bekleniyor. Hindistan'ın 2035'te ise, 10 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşacağı tahmini yapılıyor.
- Önümüzdeki 15 yılda Birleşik Krallık, dünyanın en büyük altıncı; Fransa ise, yedinci ekonomisi olmayı sürdürecek.
- Endonezya'nın 2037'ye kadar dünyanın 11'inci büyük ekonomisi olması öngörülüyor.
- Dünyanın en büyük dokuzuncu ekonomisi olan Rusya'nın, 2037'e kadar 14. sıraya gerileyecek beklentisi bulunuyor.
- Küresel ekonomik büyüklük 2022'de ilk kez 100 trilyon doları geçecek.
TIKLAYIN: CEBR raporu: Türkiye, 2023'te dünya ekonomisinde 22. sıraya gerileyecek