Çevre

Renkli görüntülerle sunulan 'sıcak hava' haberlerine tepki: Bu bir kırmızı alarm

Uzmanların küresel ısınmayla bağdaştırdığı Avrupa'daki aşırı sıcak hava dalgası haberlerinin medyada paylaşılma şekli tepkiye neden oldu

26 Temmuz 2019 16:37

Yetişkinler ve çocuklar için kitapları olan ödüllü İngiliz yazar Matt Haig, Avrupa’da yaşanan sıcak hava dalgası haberlerinin renkli görüntüler ve eğlenen insan fotoğraflarıyla paylaşılmasına tepki gösterdi.

 

Twitter hesabından paylaşım yapan yazar “Sevgili medya, bir iklim acil durumu yaşıyoruz. Şirin ‘sıcak hava’ hikâyelerini ve çeşmelerde eğlenen çocukların fotoğraflarını paylaşmayı bırakın. Bu bir kırmızı alarm. Diğer felaketlere yaklaştığınız gibi yaklaşın. Sellerden, yok olma tehlikesi yaşayan canlı türlerinden ve enerji şirketlerinin kabahatlerinden bahsedin” dediği paylaşımını ‘Dünyadaki hayat’ imzasıyla bitirdi.

 

 

 

 

Haig’in bu paylaşımına çevre örgütü Greenpeace’ten yanıt geldi. Uluslararası örgüt verdiği yanıtta:

“Evet, sıcak hava dalgası bir havuz partisi değil. Bu bir iklim acil durumu. Buna göre davranalım” dedi ve ‘eğlenceli’ karelerle sunulan sıcak hava dalgası haberlerini paylaştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne olmuştu?

Avrupa kıtasında bu yaz ikinci kez yaşanan sıcak hava dalgası nedeniyle bazı ülkelerde rekor düzeyde sıcaklık görülürken bazı şehirlerde acil durum ilan edildi. Uzmanlar bu durumu küresel ısınmaya bağlıyor.  Almanya, Hollanda ve Belçika'da son iki gün art arda en yüksek hava sıcaklığı rekorlarının kırılmasına neden olurken Paris de tarihinin en yüksek sıcaklığına ulaştı.

TIKLAYIN: Avrupa yanıyor; hangi ülkeler "iklim acil durumu" ilan etti?

TIKLAYIN: Batı Avrupa'yı saran sıcak hava bazı bölgelerde rekor düzeye ulaştı