Gündem

Rekor katılımla Hıdırellez coşkusu

Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de, 'baharın habercisi' olarak kabul edilen Hıdırellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı turistler Sarayiçi'nde Tunca Nehri kıyısına akın etti

06 Mayıs 2018 13:24

Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de, \'baharın habercisi\' olarak kabul edilen Hıdırellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı turistler Sarayiçi\'nde Tunca Nehri kıyısına akın etti. Kimileri nehir suyu ile yüzlerini yıkayıp dilek tutarken, kimileri de dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu yıl rekor bir katılım olduğunu ifade ederek, \"Rakamları net olarak almadık ama 60 binin üzerinde olduğu söyleniyor. Benim kişisel tahminim 80 bin civarında, bu tüm zamanların rekoru\" dedi.
Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’ndeki Tunca Nehri kıyısı, 04.30’dan itibaren festival alanına döndü. Şehre tur şirketleriyle gelen yerli ve yabancı yaklaşık binlerce kişi Tunca Nehri kenarında baharın gelişi olan Hıdırellezi kutlarken, katılanlar dilek tutup göbek attı. Alanda toplanan çok sayıda Roman, davul-zurna eşliğinde göbek attı. Romanlar’ın danslarına konuklar da eşlik etti. Evlilik çağına gelen genç kızlar nehir kenarına üzerlerine giydikleri gelinliklerle gelip, göbek atarak baharın gelişini kutladı. Ardından da getirdikleri kağıtlara dileklerini yazanlar nehre attı, bereket ve baharın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar koparıp evlerinin kapılarına astı.
Edirne Belediyesi tarafından alanda vatandaşlara ücretsiz çay ve simit dağıtıldı. Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, bu yıl katılımın rekor seviyede olduğunu ifade ederek, \"Dün Kakava ve bu sabah hıdrellez. 1400 yıllık roman geleneğini yaşatıyoruz. 2018\'de Kakava ve Hıdrellez etkinlikleri UNESCO İnsanlığın somut olmayan dünya kültür mirası listesine girdi. Bu yıl ilk UNECO kapsamında da etkinliklerimizi düzenledik. Edirne\'den tüm dünyaya, güzel ülkemize sağlık, barış, huzur ve bereket getirmesi için ateşimizi yakmıştık. Bugünde yine bereketli, Tunca ve Edirne topraklarının üzerinde, Osmanlı Sarayı\'nın olduğu alanda barış, huzur, mutluluk ve bereket dileklerimizle çelengimizi Tunca nehrine bıraktık. Tüm insanlığın Edirne\'nin Romanlığın ortak arzusu bu. İnanıyoruz ki 2018 yılı sadece Edirne ve Türkiye için değil bütün insanlık için barış, huzur ve mutluluk getirecektir. Geçen yıl Kakava şenliklerine 30 bin kişi katılmıştı. Bu yıl daha rakamları net olarak almadık ama 60 binin üzerinde olduğu söyleniyor. Benim kişisel tahminim 80 bin civarında, bu tüm zamanların rekoru. Tabi ki bu kadar büyük bir katılımda eksiklikler, aksilikler vardır. Arkadaşımız iki gündür sahadalar, sene daha nitelikli hizmetler sunarak bu geleneği sürdüreceğiz. Yaptığımız eksiklikler varsa, özür diliyoruz. Seneye mutlaka daha da iyi bir şekilde gerçekleştireceğiz\" diye konuştu.
Şenliklere eşi Mürüvvet Esra ile birlikte gelen Recep Gürkan daha sonra Tunca Nehri\'ne, üzerinde \'huzur, barış, sağlık\' yazan çelenk attı. Tunca Nehri kenarında 04.30’da başlayan etkinliler güneşin doğduğu saate kadar davul zurna eşliğindeki eğlenceyle sürdü.

FOTOĞRAFLI

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir