Dünya

Reklamverenler, X'ten uzaklaşıyor; yüzde 26'sı 2025'te harcamalarını azaltmayı planlıyor

Kantar araştırması, pazarlamacıların X'teki reklamlara olan güveninin azalmaya devam ettiğini ve 2022'de yüzde 22 iken bu yıl yüzde 12'ye düştüğünü gösteriyor

05 Eylül 2024 09:19

T24 Dış Haberler

Reklamverenlerin 4'te birinden fazlası, sosyal medya platformunun içeriği ve yayılan bilgilere duyulan güven konusundaki endişeler nedeniyle Elon Musk'ın X'ini yaptıkları harcamaları azaltmayı planlıyor. 

O zaman ismi Twitter olan X'i Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almasından bu yana platforma akan reklam geliri düşüşte ve Musk, sitenin bir "ifade özgürlüğü" platformu olarak potansiyeline ulaşamadığını iddia ediyor. Ancak Musk'ın yaklaşık 200 milyon takipçisinin bulunduğu X'teki dengesiz ve tartışmalı davranışları, reklamverenlerin tepkisini çekerek bu mecradaki tanıtımlarını azaltmalarına ya da durdurmalarına neden oldu.

Veri firması Kantar'ın dünya çapında 18 bin tüketici ve bin üst düzey pazarlamacıyla yaptığı görüşmelere dayanan araştırması, pazarlamacıların yüzde 26'sının 2025 yılında X'teki reklam harcamalarını azaltmayı planladığını ortaya koydu.

Kantar araştırması, pazarlamacıların X'teki reklamlara olan güveninin azalmaya devam ettiğini ve 2022'de yüzde 22 iken bu yıl yüzde 12'ye düştüğünü gösteriyor. Pazarlamacıların yalnızca yüzde 4'ü X'teki reklamların marka güvenliği sağladığını düşünüyor.

Kantar'da direktör olan Gonca Bubani, “Pazarlamacılar marka emanetçileridir ve kullandıkları platformlara güvenmeleri gerekir. X son yıllarda çok değişti ve bir günden diğerine öngörülemez olabiliyor. Bu ortamda marka güvenliğiniz konusunda kendinize güvenmeniz zor" yorumunda bulundu. 

Kantar'ın son birkaç yıldır her yıl gerçekleştirdiği araştırmaya göre pazarlamacıların yüzde 14'ü bu yıl bütçelerini geri çekeceklerini söylerken 2024 rakamları göçün hız kazandığını gösteriyor.

eMarketer'ın rakamları, platformun son yıllardaki hızlı ticari düşüşüne dikkat çekiyor. 2021'de şirketin küresel gelirleri 4,46 milyar dolarla zirveye ulaşırken 2022'de küresel gelirler 4,14 milyar dolara düştü. Dünyanın en zengin adamının o yılın sonunda siteyi devralmasından bu yana, gelirler yarıdan fazla azaldı ve yıllık gelirin bu yılın sonunda 1,9 milyar dolara düşeceği tahmin ediliyor. 

Bubani, Bubani, “Reklamverenler birkaç yıldır pazarlama harcamalarını X'ten uzaklaştırıyor. Bu eğilimin son 12 ayda belirgin bir şekilde hızlanması, geri dönüşün pek mümkün görünmediği anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Brezilya en büyük pazarlardan biri 

Brezilya, 20 milyondan fazla kullanıcısıyla X'in en büyük küresel pazarlarından biri. Ancak Brezilya'nın yüksek mahkemesi, şirketin dezenformasyon yaymakla suçlanan profillerin kaldırılmasını ve sosyal ağın yerel bir yasal temsilci atamasını gerektiren mahkeme kararlarına uymayı reddetmesinin ardından oybirliğiyle X'e getirilen yasağı onayladı.

X, küresel bir reklam ittifakı ile aralarında Unilever, Mars ve CVS Health'in de bulunduğu bazı büyük şirketlere dava açarak onları sosyal ağdan uzak durulmasını sağlamak için yasadışı bir şekilde komplo kurmak ve kasıtlı olarak gelir kaybetmesine neden olmakla suçlamıştı. Musk o sırada “2 yıl boyunca barışı denedik, şimdi savaş” diye tweet atmıştı. Musk, geçen yıl New York'taki bir etkinlikte sahnede verdiği bir röportaj sırasında X'ten para çeken reklamverenlere küfürlü bir mesaj göndermişti.