Ekonomi

Rekabet Kurumu market raporunu tamamladı: Market markalı ürünlere “Çin Seddi”

04 Nisan 2023 07:24

Rekabet Kurumu uzmanlarınca hazırlanan Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İnceleme Nihai Raporu tamamlandı. Söz konusu raporda öne çıkan konulardan biri, marketlerin kendi markaları için ürettirdikleri “private label” grubundaki ürünlerin tüketicilerde yarattığı “ucuz” imajı oldu. Kurumun uzmanları raporda, market markalı ürünlerle diğer markalar arasına, “Çin Seddi” çekilmesini istedi.

Hürriyet’ten Aysel Alp imzalı habere göre, raporda rekabetin tesisi için alıcı gücünün kötüye kullanımının engellenmesi amacıyla belli tip ürün ve ambalajların tek bir teşebbüs için üretiminin yasaklanabileceği vurgulandı. Raporda, “Ayrıca marketlerin özel markalı ve üretici markalı satın alma birimlerinin birbirlerinden tamamen ayrışmasını sağlayacak, literatürde ‘Çin Seddi’ olarak bilinen uygulamanın katı bir şekilde tesisi ve takibi gündeme getirilebilir” denildi.

Yerelde küçük perakendecilerin zincirler karşısında rekabet edebilmeleri için daha uygun fiyatlarla ürün satın almasını sağlayacak alım birliklerinin kurulması da rapordaki öneriler arasında yer aldı.