Gündem

Reina davasının 10'uncu duruşmasında 19 tahliye

2017 yılında, eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi düzenlenen saldırıda 39 kişi ölmüştü

18 Şubat 2019 15:58

Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin, aralarında Abdulkadir Masharipov’un da bulunduğu 39’u tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın 10. duruşması gerçekleşti. 19 sanık tahliye edildi. Masharipov'un da aralarında bulunduğu 20 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.  Duruşma sırasında, hakkındaki suçlamaları reddeden Masharipov'un "Bu eylemi ben yapmadım, olay gecesi elinde kalaşnikof olan kişi ben değilim" dediği öğrenildi. 

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki salonda yapılan duruşmaya, aralarında Masharipov’un da bulunduğu 32 tutuklu ve 9 tutuksuz sanık katıldı.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva ile imam nikahlı eşi Fransız vatandaşı Tene Traore SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Duruşmada 7 tercüman da hazır bulundu.

Masharipov’un avukatı Atanur Demir, kamu güvenliği ve genel ahlakın ve olayın vahameti nedeniyle müvekkilinin kapalı celsede dinlenmesini talep etti.

Cumhuriyet savcısı, usul ve yasaya uygun olduğundan talebin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatının talebinin kısmen kabul edilmesine karar vererek, basın mensuplarını ve izleyicileri salondan çıkarttı.

"Eylemi ben yapmadım" 

Duruşmada, ilk kez ifade verecek olan Masharipov’un savunması alındı. Kapalı oturumda savunmasını yapan ve hakkındaki suçlamaları reddeden Masharipov’un “Bu eylemi ben yapmadım. Olay gecesi elinde kalaşnikof olan kişi ben değilim” dediği öğrenildi.

Savunmasını Türkçe yaptı 

Savunmasını Türkçe yapan sanık Masharipov’a zorlandığı yerlerde de tercümanın yardım ettiği kaydedildi. Eşinin hasta olması ve parasının olmaması nedeniyle önce İran’a, ardından Pakistan’a daha sonra da Türkiye’ye geldiğini anlatan Abdulkadir Masharipov’un İstanbul’da da sürekli ev değiştirmek zorunda kaldığını savunmasında anlattığı öğrenildi.

Masharipov, 2 Ocak 2017’de uyuduğu sırada arkadaşının yanına gelerek internette haberlerde kendisinin fotoğraflarını gösterdiğini, bunun üzerine panik ve şok olduğunu söylediği belirtildi.

Sanık Masharipov, medyanın kendisinin öne sürdüğünü yanında kimliği olmadığı için korkarak saklandığını söylediği kaydedildi. “Bu eylemi ben yapmadım. Olay gecesi elinde kalaşnikof olan kişi ben değilim” dediği öğrenilen Abdulkadir Masharipov’un tüm suçlamaları ve delilleri kabul etmediğini söylediği ifade edildi.

Masharipov’un 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştirdiğini söylediği emniyet ifadesini ve Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği ifadesini mahkemede reddettiği kaydedildi. Sanık Masharipov’un savunmasının tamamlaması üzerine duruşmaya ara verildi.

Tanıklar dinlendi

Masharipov'un savunmasını tamamlamasının ardından kapalı görülen duruşmasında 3 kişi de tanık sıfatıyla dinlendi.

Hâkim: Dalga geçmeyin

Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, ara karar alarak kapalı olarak yapılan duruşmayı açtı. Mahkeme Başkanı duruşmayı açtıktan sonra Abdulkadir Masharipov'u kastederek, "Duruşmayı kapalı yaptık, hiçbir şey anlatmadı. Mahkeme heyetiyle dalga geçmeyin. Biz de bir şey anlatacak, olayı anlatacak sandık. Anlatmayacaksa duruşma açık olsa ne olacak..." diyerek tepki gösterdi. 

Duruşmada daha sonra sanıkların ve avukatların talepleri alındı.

Mahkeme Başkanı, tekrar söz verdiği Abdulkadir Masharipov'a "Bir şey anlatmadın, var mı söyleyeceğin bir şey?" diye sordu. Abdulkadir Masharipov ise "Yok" diye cevap verdi.

Söz alan diğer sanıklar da tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.

İddianame 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, olayda hayatını kaybeden biri polis 39 kişi “maktul”, 60’ı yabancı uyruklu 122 kişi “mağdur” ve “müşteki” olarak yer alıyor.

İddianamede, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov’un da bulunduğu çoğunluğu yabancı uyruklu 57 sanık bulunuyor.

Saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov hakkında, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, sanık hakkında ayrıca, “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” suçundan da 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, saldırının planlayıcılarından İlyas Mamaşaripov, Abdurrauf Sert, Ali Jameel Mohammed ile saldırıyı gerçekleştiren Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva için de “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan yine bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yasser Mohammed Salem Radown için de “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diğer sanıklar hakkında da “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.