Gündem

Rehabilitasyon öğretmenleri sorunlarına çözüm istiyor

Öğretmenler, kıdem tazminatı, öğretmen kimliği, tatil ve ders saatleri gibi sorunların çözülmesini istiyor

27 Aralık 2019 10:15

Özel Eğitim Platformu rehabilitasyon öğretmenlerine ilişkin bir çalışma hazırladı. Hazırlanan çalışmada rehabilitasyon öğretmenlerinin diğer meslektaşlarından farklı olarak birçok haktan yoksun çalıştığı ve bu sorunların çözülmesi istendi.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanununa tabi olarak çalışan rehabilitasyon öğretmenleriyle ilgili ceza ile ilgili durumlarda ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre karar veriliyor. Rehabilitasyon öğretmenleri kamudaki meslektaşlarıyla denk hale gelmek istiyor.

Rehabilitasyon öğretmenlerinin talepleri şunlar:

Öğretmen kimliği ve vasfı
Haftalık ders saatinin 40’tan 30’a inmesi
Haftalık 2 gün tatil
Günlük derse girme süresinin 8 saatten 6 saate inmesi
Yıllık ara tatillerden faydalanmak
Maaşlara denklik getirilmesi
Maaş ödemesinin MEB tarafından yapılması
Kırtasiye yardımı
Asgari geçim indirimi
Doğum sonrası işe dönüş garantisi
Kıdem tazminatı
Emeklilik ikramiyesi
Yıpranma payı
Öğretmen sendikalarına üyelik hakkı

Çalışmada rehabilitasyon öğretmenlerinin yaşadıkları sorunlar ise şöyle anlatıldı:

Devlet okullarındaki öğretmenler 3 ay tatil yaparken biz senede 14 gün kurum sahibinin inisiyatifinde izin yapabiliyoruz. 

Hastalandığımızda veya hastamız olduğunda alınan izinlerin kabul edilmemesi ve alınan izinlerden dolayı kesintilerin yaşanması bizleri sürekli korku halinde yaşamaya itiyor.

Rehabilitasyon merkezlerince hazırlanan sözleşmelerin bir yıl gibi bir süreyle yenilenmesi ve bundan dolayı emekli olunduğu takdirde emekli ikramiyesi hak edememesi kıdem tazminatından mahrum kalması gerekirse kıdem tazminatı vermemek için öğretmenlerin kendi isteğiymiş gibi istifaya zorlanması.