Dünya

Reddedildi, kabul edildi, tekrar reddedildi: Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın yardım teklifi konusunda tekrar fikir değiştirdiği açıklandı

GKRY: Teklifimiz hala geçerlidir

10 Şubat 2023 13:10

T24 Dış Haberler

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye'nin çarşamba günü kabul ettiği arama-kurtarma ekibi gönderme tekliflerini cuma günü tekrar reddettiğini duyurdu.

GKRY Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Yardım girişimlerine destek teklifimizi ilk başta kabul etmelerine rağmen Türkiye, arama-kurtarma ekibi gönderme teklifimizi, 'nazik bir şekilde' reddetti" denildi.

Bakanlık, "Sivil Koruma Kurtarıcılarımıza minnettarız ve onlarla gurur duyuyoruz. Her yerde hayat kurtarmaya hazırlar" ifadelerini kullandı.

GKRY, "Teklifimiz hâlâ geçerlidir" dedi.

Çarşamba günü Türkiye'nin, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremlerin ardından 10 ilde devam eden arama-kurtarma çalışmalarına destek için Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması üzerinden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin arama-kurtarma ekibi gönderme talebini kabul ettiği açıklanmıştı. Bu kabul, Türkiye'nin teklifi ilk başta reddetmesinin ardından gelmişti.

Türkiye, Avrupa Birliği nezdinde tüm adayı temsil eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni devlet düzeyinde tanımıyor ve diplomatik ilişki kurmuyor.