Dünya

Rapor: Gelişmekte olan ülkelerin 2 trilyon dolar iklim finansmanına ihtiyacı olacak

Rapora göre yoksul ülkelerde düşük karbonlu ekonomik büyüme finansmanının sağlanması milyarlarca insanı yoksulluktan kurtarabilir

08 Kasım 2022 09:01

Yeni veriler gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılından sonra iklim felaketinin etkileriyle mücadele etmek ve sera gazı emisyonlarını kesmek için her yıl yaklaşık 2 trilyon dolara ihtiyacı olacağını gösterdi.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP27’de sunulan, Britanya ve Mısır hükümetlerinin desteğiyle hazırlanan rapora göre yoksul ülkelerin fosil yakıtlardan ayrılıp yenilenebilir enerjiye geçmesi ve aşırı hava olaylarının etkileriyle başa çıkabilmek için nakite ihtiyacı olacak.

Raporda ortaya çıkan veriler, Çin dışında gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaçlarını karşılayacak nakit miktarının şu ana kadar yoksul ülkelere yardım etmek için gerekecek iklim finansmanları arasında en yüksek olacağını gösterdi.

Rapora göre ihtiyaç duyulan paranın yaklaşık yarısı yerel kaynaklardan sağlanabilse de Dünya Bankası ve diğer kalkınma bankalarından da dış finansman kilit bir rol oynayacak.

Raporun baş yazarlarından iklim ekonomisti Nicholas Stern, “Gelecek 10 yıl içindeki enerji altyapısı büyümeleri ve tüketim projeksiyonlarının çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde görülüyor ve eğer fosil yakıtlara ve emisyonlara bağlı kalırlara dünya tehlikeli bir iklim krizini önleyemez” dedi.

Rapora göre yoksul ülkelerde düşük karbonlu ekonomik büyüme finansmanının sağlanması milyarlarca insanı yoksulluktan kurtarabilir.