Gündem

Rahim ve yumurtalıkları alınması için ameliyat önerilen kadından, boşanma aşamasındaki eşinin onayı istendi

30 Eylül 2024 11:46

Yaşadığı rahatsızlıklar sonucu başvurduğu hastanede rahim ve yumurtalıkları alınması için ameliyat önerilen Burçak Topaç'tan operasyon için boşanma aşamasında olduğu eşinden izin alması istendi. Ancak koca, "şartlı onay" verebileceğini söyledi. Bunun üzerine Burçak Topaç, Aile Mahkemesi’ne başvurarak, tıbbi gereklilik kapsamında eşinin onayına ihtiyaç olmaksızın her türlü tedaviyi yapabilmesine dair kendisine yetki verilmesi talebinde bulundu.

Hürriyet'ten Mesur Hasan Benli'nin haberine göre, Burçak Topaç Ankara 20. Aile Mahkemesi’ne boşanma davası açtı. Yapılan yargılama sonucunda, mahkeme çiftin boşanmasına karar verdi. Ancak koca Topaç, eşinden boşanmak istemediğini ileri sürerek, verilen karara karşı istinaf başvurusunda bulundu. Böylece boşanma davası, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi’ne taşındı. İstinaf mahkemesinin kararı beklenirken Burçak Topaç sağlık sorunları yaşamaya başladı ve Ankara Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Hastanede yapılan tetkikler sonucunda Burçak Topaç’ın rahim ve yumurtalıklarının alınması için ameliyat önerildi. Ancak hastanede, Sağlık Bakanlığı prosedürü gerekçe gösterilerek, söz konusu ameliyat için, boşanma aşamasında olan eşinden onam (hasta yakını izin belgesi) istenildi.

Sağlık onamı için şart koştu

İddiaya göre, durumun önemi ve verilecek onamın aciliyeti belirtilmesine karşın, koca Muharrem Topaç, “kendisinden hiçbir hak talep etmeksizin boşanma konusunda anlaşması halinde” söz konusu onayı verebileceğini belirtti. Burçak Topaç avukatı Mehtap Sakinci aracılığıyla 25 Eylül tarihinde, Ankara 6. Aile Mahkemesine başvurarak, ivedilikle müvekkilin tıbbi gereklilik kapsamında davalı eşin onamına ihtiyaç olmaksızın her türlü tedaviyi yapabilmesine dair kendisine yetki verilmesi talebinde bulundu.

Avukat Mehtap Sakinci, “Ülkemizdeki yasal mevzuat kapsamında, kadının doğurganlığını etkileyen konularda, kadının evli olması halinde eş rızası gündeme geliyor. Müvekkilim, 48 yaşında bir kadın. Maalesef kendi bedeni üzerinde bir hakka yetkiye sahip bırakılmıyor” dedi.