Dünya

Putin, Rusya'nın Ukrayna'nın işgalinden bu yana yaptığı ilk nükleer tatbikatı uzaktan denetledi

27 Ekim 2022 08:50

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna'yı 24 Şubat'ta tekrar işgal etmeye başlamasından bu yana yaptığı ilk nükleer tatbikatı uzaktan denetledi. Putin'in izlediği organizasyonla Rusya, Ukrayna'nın işgalinden bu yana ilk kez nükleer tatbikat yapmış oldu. 

Rusya devlet televizyonu, Putin'in Barents Denizi'ndeki tatbikatı bir kontrol odasından izlediği görüntüleri yayınladı. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'e; "Tatbikatın düşman nükleer saldırısı durumunda yapılacak büyük nükleer atışı simüle ettiğini" söyledi. 

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Başkomutan Putin'in liderliğiyle kara, deniz ve hava caydırıcılık kuvvetleri bir tatbikat gerçekleştirdi. Balistik füzeler ve seyir füzeleri atıldı" denildi. 

Rusya silahlı kuvvetlerinin bir önceki nükleer tatbikatı 19 Şubat'ta, Putin'in emriyle Ukrayna'ya girilmeden önce gerçekleştirmişti. 

ABD, salı günü yaptığı açıklamada Rusya'nın kendilerini rutin tatbikatlar hakkında önceden bilgilendirdiğini açıklamıştı.

Putin, çarşamba günü "Ukrayna'nın bir kirli bomba kullanma hazırlığında olduğunun farkında olduklarını" belirtmişti. Tatbikatlar, Rusya'nın Ukrayna'da nükleer seçeneğe kapıyı kapatmadığı bir dönemde gerçekleşti.