Dünya

Putin: Rusya'nın Belarus'u yutma niyeti yok

ABD, açıklamayı "ironik" buldu

20 Aralık 2022 11:42

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Savaşı gölgesinde Belarus'a ziyaret gerçekleştirirken, Ukrayna'yı işgaline destek veren eski Sovyet cumhuriyetini topraklarına katma planı olmadığını ifade etti. 

Pazartesi günü Rusya, Kiev'in sivil altyapısına yoğun bir dron saldırısı başlattıktan sonra  Putin savunma ve dışişleri bakanlarıyla birlikte Belarus'un başkenti Minsk'e gitti. 

Putin, Rusya ve Belarus'u "en yakın müttefik ve stratejik ortaklar" diye nitelendirirken Minsk'i topraklarına katacakları iddiasını ortaya "kötü niyetlilerin" attığını öne sürdü.

Putin, "Rusya'nın kimseyi yutma niyeti yok, bunun hiçbir anlamı olmaz" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Bence bu açıklama ironi olarak algılanmalı. Bahsi geçen açıklamayı yapan lider şu anda barışçıl komşusunu şiddet kullanarak yutmaya çalışıyor" açıklamasında bulundu. 

Geçmişte Rusya ve Belarus, geniş ekonomik ve savunma işbirliğine alan sağlayan "Birlik Devlet" yapısını oluşturmuşlardı. Kremlin, iki ülke arasında birleşime giden daha kapsamlı bir entegrasyon süreci isterken, Lukaşenko henüz bunun için gerekli siyasi ve ekonomik birleşme planlarını kabul etmedi.