Dünya

Putin, Moskova'ya gelen Çin liderinin 'barış planı' hakkında konuşmaya hazır

21 Mart 2023 08:53

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çinli mevkidaşı Şi Jinping ile Moskova'da yaptığı görüşmede Pekin'in Ukrayna'daki savaş için hazırladığı barış planı üzerine konuşmaya hazır olduklarını söyledi. 

Şi'nin 3 günlük Moskova ziyareti, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimini başlatmasının ardından uluslararası toplum tarafından izole edilen ve geçen hafta Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı çıkardığı Putin'e destek olarak görülüyor. Zirve, Çin'in kendini Ukrayna savaşında "tarafsız" olarak göstermeye çalıştığı bir dönede gerçekleşse de ABD bunun bir "kandırmaca" olduğunu savunuyor. 

Putin, 24 Şubat'ta işgalin başlamasından bu yana ilk Moskova ziyaretini yapan Çin liderine , "Her zaman müzakereye açığız" dedi.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'ye göre iki lider arasındaki görüşme 4 buçuk saat sürdü. 

Putin ve Şi, salı günü tekrar bir araya gelecek. 

Görüşmeler sürerken Kiev bir kez daha Rusya'ya Ukrayna'dan askerlerini çekme çağrısı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü  Oleh Nikolenko, "Pekin'in etkisini Moskova'nın agresif savaşını bitirmek için kullanacağını umuyoruz" dedi.

Çin’in çağrısı

Çin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının yıl dönümünde, ateşkesin sağlanması ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için çağrıda bulunmuştı.

Dışişleri Bakanlığı, Çin'in, "Ukrayna krizinin siyasi çözümü" için önerilerini içeren, "tutum belgesi" yayımladı.

Pekin'in çözüme dair izlenmesini önerdiği genel ilke ve esaslara yer verilen 12 maddelik belgede, ülkelerin egemenliklerine saygın gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması, askeri bloklaşmadan kaçınılması ve gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı.