Dünya

Putin karşıtı Rus milis grup, Rusya'da bir kasabayı "istila ettiklerini" iddia etti

23 Mayıs 2023 08:57

T24 Dış Haberler

Kendilerini Rus partizan güçleri olarak tanıtan bir grup, Ukrayna topraklarından bir hücum başlatarak Rusya'ya ait bir sınır kasabasını, "istila ettiklerini" söyledi.

"Rusya için Özgürlük Lejyonu", kendilerini, "Rusya'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'den kurtarmak isteyen" Kremlin karşıtı bir milis grup olarak tanıtıyor. 

Grup, pazartesi Ukrayna'dan sınırı geçerek Kozinka kasabasını ele geçirdiklerini ve Rusya'nın Belgorod bölgesinde bulunan Grayvoron kasabasına üniteler göndereceklerini ifade etti.

Baskın sırasında çekilen videoda, Grayvoron sınır kontrol noktasında bir Rus memurun kan içinde yüzüstü yerde yattığı ve etrafında Rus pasaportları olduğu, ayrıca başka insanların da öldürüldüğü görülüyor.  

Ünlü bir Rus milliyetçinin liderlik ettiği Rusya Gönüllüleri Müfrezesi isimli bir Kremlin karşıtı grup da saldırıda yer aldıklarını bildirdi. Grup, pazartesi günü ele geçirdikleri bir askeri zırhlı aracı incelerken videolarını yayınladı.

The Guardian'ın aktardığına göre, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi'nin binasının üzerine drone ile patlayıcılar bırakıldıktan sonra kasabadan dumanlar yükseldiği görüldüğü iddia edildi. The Guardian, bu iddiaları teyit edemediklerini belirtti. 

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna'nın topçu ateşi sonucunda sekiz kişinin yaralandığını iddia etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'in durumdan haberdar olduğunu ve "sabotajcıların çıkarılması için" çalışmaların başladığını ifade etti.

Rusya için Özgürlük Lejyonu'nun bölgenin bir bölümünde tam kontrol sağladığı iddiaları sahadaki gazeteciler tarafından doğrulanmadı. Grubun Rusya-Ukrayna savaşı sırasındaki büyük çatışmalarda rol almadığı düşünülüyor. 

Ukrayna, milis gruplarla bir bağlantıları olmadığını ve bağımsız hareket ettiklerini belirtti.