Dünya

Putin'in Suriye Temsilcisi: Şam-Ankara normalleşmesi, Türkiye Suriye'den çekileceğine dair güvence vermediği için aksadı

"Türk tarafından gayrı resmi olarak belli şartlar karşılandıktan sonra Türk varlığının geri çağrılacağına dair açıklamalar yapıldı"

30 Ocak 2024 15:43

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev, Suriye'nin Türk askerlerinin topraklarından çıkacağına dair güvence alamamasının ardından Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme diyaloğunun 2023 sonunda hız kaybettiğini ifade etti. 

2017’de oluşturulan Astana formatındaki görüşmelerin geçen hafta Kazakistan’da düzenlenen 21. toplantısından sonra devlet haber ajansı TASS'a bir söyleşi veren Lavrentyev normalleşme süreciyle ilgili olarak, "Geçen yılın sonundan, sonbaharından bu yana süreç aksadı. Bunun ana nedeni Suriye'nin Türk tarafından artık yasa dışı olarak Suriye toprağında bulunan askeri varlığın uzun vadede çekileceğine dair güvenceydi" dedi. 

"Kimse askerlerin yakın zamanda çekilmesi gerektiğini söylemiyor" diyen Lavrentyev, "Fakat Ankara bunu belli nedenlerden dolayı kabul edilemez buldu. Ancak sanırım Türk tarafından gayrı resmi olarak çeşitli seviyelerde Suriye'de kalmayacaklarına ve belli şartlar karşılandıktan sonra Türk varlığının geri çağrılacağına dair açıklamalar yapıldı" ifadelerini kullandı.

Lavrentyev, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bu yönde söylemleri olduğunu belirtti, ancak "bunlar gayrı resmi açıklamalardı" diye ekledi.

Türkiye'nin henüz sonunda bir çekilme kararı alacağını resmiyete dökmek istemediğini dile getiren Lavrentyev, "Bu Şam'ın önünde büyük bir engel. Çünkü Suriye halkı, topraklarının iki Lübnan büyüklüğünde bir bölümünü işgal eden bir ülkeyle hükûmetlerinin neden müzakere ettiğini anlamayacaktır" dedi. 

Lavrentyev, Türkiye-Suriye normalleşmesinin hâlâ Rusya'nın bölgedeki en önemli önceliklerinden biri olacağını belirtti.