Dünya

Putin ile Macron telefonda görüştü: Uluslararası Atom Enerjisi misyonu en kısa sürede Zaporijya Nükleer Santrali'ni incelemeli

İki liderin telefon görüşmesine dair detayları Kremlin Basın Servisi açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

19 Ağustos 2022 18:29

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündem maddesi Ukrayna'da süren çatışmalar oldu.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre; Ukrayna konusunun çeşitli yönlerinin ele alındığı görüşmede, Putin; Ukrayna askerlerinin sistematik olarak Zaporijya Nükleer Santrali sahasına ateş ettiğini ve bunun geniş bölgelerde radyasyon kirliliğine yol açabilecek büyük ölçekli bir felaket tehlikesi yarattığını ifade etti.

Her iki devlet başkanı da nükleer santraldeki gerçeklerle ilgili durumu yerinde inceleyebilecek bir Uluslararası Atom Enerjisi (UAEA) misyonunun mümkün olan en kısa sürede gönderilmesinin önemini vurguladı. Putin, Rus tarafının UAEA’dan gelecek müfettişlere gereken yardımı sağlamaya hazır olduğunu teyit etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Sekreterliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi uzmanlarını, Ukraynalı esirlerin öldürüldüğü Yelenovka’daki gözaltı merkezindeki durumu görmeleri için davet ettiklerini de belirten Putin, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihraç edilmesi, Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına ihraç edilmesine yönelik 'paket' anlaşmanın uygulanması hakkında bilgi verdi.

Temasların devam etmesi konusunda anlaşıldı

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada; "Rusya Devlet Başkanı, 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan ve Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihraç edilmesi ve Rus gıda ürünleri ile gübrelerinin dünya pazarlarına ihraç edilmesine yönelik paket anlaşmasının uygulanması hakkında bilgi verdi. Küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına ilişkin sorunların çözümüne katkı sağlama amaçlı söz konusu anlaşmaya rağmen Rus ihracatının önünde hala engellerin bulunduğuna dikkat çekilmektedir. İki lider, gündeme getirilen konular ve diğer başlıklarda temasların devam etmesi konusunda anlaştılar" ifadeleri kullanıldı.(AA-İHA)