Dünya

Putin'i protesto etmek için "rejime ölüm" yazan 17 yaşındaki kıza hapis cezası

28 Nisan 2024 10:07

T24 Dış Haberler

17 yaşındaki Lyubov Lizunova isimli Rus kız öğrenci, duvara "rejime ölüm" yazdığı gerekçesiyle üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Vladimir Putin'in yeni terörle mücadele ve aşırıcılık yasaları uyarınca hapse atılan genç kız, tutuklandığında 16 yaşındaydı. Lizunova, yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana hüküm giyen en genç kadın oldu.

Kendisi aynı zamanda askerlik sicil ve kayıt bürolarının kundaklanmasını desteklemekle de suçlandı.

O zamanlar 19 yaşındaki erkek arkadaşı Alexander Snezhkov'la grafiti yapan genç öğrenci, Kremlin'in gözünde terörizm anlamına gelen "aşırılığa çağrıda bulunmak" ve "doğrudan savaş karşıtı eylem" hakkında haberler yayınlamaktan da ayrıca suçlu bulundu.

Lizunova, "Görüşlerimizi terörist, aşırıcı olarak görmüyorum, çünkü biz yalnızca barışçıl direnişi destekliyoruz. Hedeflerimiz özgürlük, eşitlik, kardeşlik, bir tür adalettir. Ve tabii ki bununla kimseye zarar vermek istemiyoruz" diye konuştu. 

Başlangıçta ev hapsinde tutulan genç kız, 14 yaşındayken Rus bayrağını yaktığı için gizli servisler tarafından izleniyor olabileceğini söyledi. 

‌Başlangıçta duvar yazıları nedeniyle vandalizmle suçlandığını söyleyen Lizunova, daha sonra telefonları incelendikten sonra suçunun "aşırılık çağrısına" dönüştüğünü söyledi. 

‌Genç kız, "Bir kişiye özgür olmak isteyip istemediğini sorarsanız, her zaman evet cevabını verecektir. Kimse köle olmak istemez" açıklamasında bulundu.