Dünya

Putin'den yeni kararname: Wagner ve diğer özel birliklerin Rusya'ya bağlılık yemini etmesi zorunluluğu getirildi

Putin, dün yayımladığı kararnameyle Wagner ve diğer özel askeri birliklerin çalışanlarına yemin etme zorunluluğu getirdi

26 Ağustos 2023 12:46

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner patronu Yevgeny Prigojin'in ölümünün ardından Wagner savaşçılarına Rus devletine bağlılık yemini etmelerini emretti.

Reuters'ın haberine göre; Putin, dün yayımladığı kararnameyle Wagner ve diğer özel askeri birliklerin çalışanlarına yemin etme zorunluluğu getirdi. 

Kremlin'in internet sitesinde yayınlanan kararname, ordu adına çalışan ya da Moskova'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" olarak adlandırdığı operasyona katılan herkesin Rusya'ya bağlılık yemini etmesini zorunlu kılıyor.

Kararnamede "Rusya'nın savunmasının manevi ve ahlaki temellerini oluşturmaya yönelik bir adım" olarak tanımlanan yemin metninde, yemin edenlerin komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine harfiyen uyacaklarına dair söz verdikleri bir cümle de yer alıyor.

Kararnamede ayrıca, Prigojin'in ölümü, test sonuçlarının beklenmesi gerektiği ileri sürülerek teyit edilmedi. 

10 cenazenin kimlikleri resmi olarak teyit edilmedi

Rus müfettişler, Prigojin'in öldüğü kabul edilen uçak kazasıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Ancak uçağın aniden gökyüzünden düşmesine neyin sebep olduğuna ilişkin net bir bilgi yok. Enkazdan çıkarılan 10 cenazenin kimlikleri de resmi olarak teyit edilmedi.

Kremlin'in Prigojin'in ölümüne ilişkin resmi bir teyit alıp almadığı sorusu üzerine Peskov, "Rusya Devlet Başkanı'nın açıklamasını dikkatle dinlediyseniz, genetik testler de dahil olmak üzere gerekli tüm testlerin şimdi yapılacağını söyledi. Resmi sonuçlar yayınlanmaya hazır olur olmaz yayınlanacaktır" demişti. 

Putin'in yakın zamanda Prigojin ile görüşmediğini söyleyen Peskov, testlerin ve soruşturma çalışmalarının ne kadar süreceğinin belli olmadığını da söyledi.

Putin'in cenazeye katılıp katılmayacağı belli değil

Peskov ayrıca Putin'in Prigojin'in cenazesine katılıp katılmayacağı konusunda konuşmaya başlamanın mümkün olmadığını söyleyerek "Cenaze töreni için henüz bir tarih yok, bu konuda konuşmak imkansız. Söyleyebileceğim tek şey Başkan'ın şu anda oldukça yoğun bir programı olduğu" ifadelerini kullandı. 

İngiltere'nin eski Belarus Büyükelçisi olan ve şu anda Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde (IISS) kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Nigel Gould-Davies cenaze töreninin önemli olacağını söyledi. Gould-Davies, "Eğer Putin Prigojin'in bir hain olarak öldüğünü vurgulamak isterse cenazeyi görmezden gelecektir. Bu, Wagner'e sadık çekirdek bir grubun Kremlin'e yönelik düşmanlığını güçlendirebilir" dedi.