Dünya

Putin’den Polonya’ya gözdağı: Bugünkü Polonya’nın batı toprakları Stalin’in onlara hediyesidir

"Varşova'daki dostlarımız bunu unuttular mı? Onlara hatırlatacağız"

21 Temmuz 2023 16:14

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında Polonya’nın Ukrayna’nın batı bölgelerini kontrol altına alma planlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Polonya, Litvanya ve Ukrayna’nın, amacını Ukrayna’nın batı topraklarının güvenliğini sağlamak olarak açıkladığı ortak askeri grup oluşturma planının, gerçekte “bu toprakların işgali için düzenli bir birlik kurulması” anlamına geldiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Putin, savaş ateşinin şiddetle körüklendiğini, özellikle (Batı’nın) Rus düşmanlığını iç politikalarının bir aracı haline getiren bazı Doğu Avrupa liderlerinin hırslarını kullandığını söyledi.

Rusya’nın Varşova’ya daha önceki “yayılmacı planlarının” nasıl başarısız olduğunu hatırlatabileceğini söyleyen Devlet Başkanı, Polonya'nın 1917'de Rusya'nın iç savaşını tarihi bölgeleri ilhak etmek için kullandığını ve Litvanya'nın bir parçası olan Vilen Krai'nin 1938'de Hitler ile yapılan Münih anlaşması sonucunda Çekoslovakya'nın bölünmesinde yer aldığını ifade etti.

Böylesine saldırgan bir politikanın Polonya için ulusal trajedi olan 1939 ‘da sona erdiğini söyleyen Putin, “müttefiklerinin onu Alman savaş makinesinin önüne çiğnenmek üzere atmasıyla” devletini ve bağımsızlığını kaybeden Polonya’nın büyük ölçüde Sovyetler Birliği tarafından kurtarıldığını söyledi.

Putin, "Ve Sovyetler Birliği sayesinde, Stalin'in tutumu sayesinde Polonya, Almanya'nın toprakları olan Batı'daki önemli toprakları aldı. Durum tam olarak budur... bugünkü Polonya'nın batı toprakları Stalin'in Polonyalılara hediyesidir. Varşova'daki dostlarımız bunu unuttular mı? Onlara hatırlatacağız" dedi.