Dünya

Putin: ABD'nin diplomasiyi kendi çıkarları için tekeline alması Orta Doğu'da barış olasılığını mahvetti

22 Kasım 2023 11:43

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin tek taraflı hamlelerinin Orta Doğu'da barış şansını "mahvettiğini" ifade etti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu ülkelerinin liderleri ve temsilcilerinin İsrail-Hamas çatışmasına ortak bir yanıt oluşturmayı amacıyla düzenlediği olağanüstü toplantıda konuşan Putin, "ABD'nin diplomasiyi kendi çıkarları için tekeline almasının Orta Doğu'da barış olasılığını baltaladığını" söyledi. 

Rus lideri, İsrail-Hamas savaşıylar ilgili olarak, "Binlerce insanın ölümü, sivillerin toplu şekilde yerinden edilmesi ve ortaya çıkan insani felaket çok rahatsız edici" dedi. 

Putin, "Birleşmiş Milletler girişimlerinin sabote edilmesi nedeniyle bir jenerasyondan fazla Filistinliler devletlerine adil davranılmadığı hissiyle büyüdü ve İsrailliler kendi güvenliklerinin garantisini veremiyor" diye konuştu. 

ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasında çözüme yardımcı olması için kurulan, kendileriyle birlikte Avrupa Birliği, BM ve Rusya'nın üyesi olduğu Orta Doğu Dörtlüsü'nü "kızağa çekmekle" suçlayan Putin, Washington'un uluslararası aktörleri engelleyerek arabulucu rolünü tekeline almaya çalıştığını ifade etti.