Sağlık

Prof. Osman Müftüoğlu, faydalarını sıraladı: Sağlıklı bir yaşam için 2 öğün beslenmeye geçin

20 Ekim 2022 09:18

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Sağlıklı yaşlanmanın önemli belirleyicilerinden biri daha az yemektir ama bunu izleyen ek bir madde daha vardır: 2 öğün beslenmeye geçmek, mümkünse 14-16 saatlik kısa süreli açlık uygulaması kuralını ısrarla sürdürmek" dedi. Müftüoğlu, bazı sağlık sorunu yaşayan kişilerin 2 öğün beslenmeden uzak durmaları gerektiğinin de altını çizdi. 

Prof. Müftüoğlu, 2 öğün beslenmenin faydalarını şöyle sıraladı: 

1. Daha az yer, daha az kalori tüketirsiniz.

2. Gıda tüketmediğiniz 14-16 saatlik periyotta (bu süreyi 12 saate kadar indirebilirsiniz) yaşlanmayı hızlandıran ve kilo dengenizi bozan pek çok hormonu (örneğin insülin, leptin, büyüme hormonu) dengelersiniz.

3. Aç kaldığınız sürede sindirim sisteminize daha çok dinlenme, yarasını beresini tedavi etme, toksinlerden arınma ve kendini iyileştirme fırsatı verirsiniz.

4. Kısa süreli açlık periyotlarında vücudunuzu daha doğrusu metabolizmanızı konfor alanından çıkararak (küçük ve ölçülü bir strese sokarak) uzun ömürlü genlerinizi (AMPK) aktive edersiniz.

5. Aç kaldığınız son 14-16 saatlik zaman aralığında “OTOFAJİ”yi tetikleyerek yani hücre, doku ve organlarınızın içlerinde biriken hücresel toksik atıkları yine kendi bağışıklık hücrelerinizi temizlemesine fırsat vererek daha sağlıklı kalırsınız.

Yazının tamamı için tıklayın.