Gündem

Prof. Müftüoğlu: Kristallerinize dikkat edin!

"Vertigo atakları, başın pozisyonunu değiştirdiğiniz anda ortaya çıkan bir problem"

28 Aralık 2023 09:00

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, çoğu baş dönmesi probleminin iç kulaktaki denge organında bulunan o mikroskopik kristaller yüzünden oluştuğunu belirterek, konu hakkında bilgiler verdi.

Kristallere ilişkin olarak şu bilgileri veren ve böyle bir problem yaşandığında kulak burun boğaz uzmanlarına başvurulması gerektiğini söyleyen Prof. Müftüoğlu, şunları kaydetti:

"Dengemizi sağlayan 3 önemli ayrıntı var. Sağlam bir beyin ve beyincik, problemsiz kulaklar ve sağlıklı gözler! Kulaklar bu üçlü içinde dengeyi bozmaya en çok yol açan duyu organımız. Sorun çoğu zaman da iç kulaktaki denge kanallarının içinde yer alan yer çekimine duyarlı kristal partiküllerden kaynaklanıyor. Bunlar başın belli pozisyonlarında yer değiştirdiklerinde bazen yer çekimine yenildikleri için kanallar içinde hareket ediyor. Denge organı içindeki o kristaller yerlerinden koparak dengemizi sağlayan küçük denge tüycüklerinin üstüne yerleşiyor ve normalde bizim her hareketimizde bizimle birlikte hareket etmesi gereken o tüycükler hareket edemez hale geliyor. Neticede de tüycükler hareket edemediği için dengemiz bozuluyor, her şey altüst oluyor. Bu durumda kişilerin başları dönüyor, dengeleri altüst bozuluyor. Bu durum bazen yatakta sağdan sola dönerken, bazen başı hızla geriye atarken, bazılarında da yere eğilip bir şey almak istenirken meydana gelebiliyor. Neyseki yaklaşık 1 dakika aynı pozisyonda kaldığınızda -genelde- baş dönmesi kendiliğinden geçebiliyor. Kısacası “kristal oynaması” ile ilişkili bu tür baş dönmeleri -vertigo atakları- başın pozisyonunu değiştirdiğiniz anda ortaya çıkan bir problem."

Yazının tamamı için tıklayın.