Ekonomi

Prof. Dr. Selva Demiralp, ekonomi tablosunu yorumladı: Faizi düşürüp, kredileri artırmak amacı ile girdiğimiz yola kredileri sıkılaştırarak son veriyoruz

24 Nisan 2023 10:34

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, seçimlere girerken Türkiye ekonomisinin bulunduğu tabloyu yorumladı. Demiralp, "Bugün geldiğimiz noktada tam bir çember çizmiş ve kaynakları kurutmuş bir durumdayız. Çünkü faizi düşürüp, kredileri artırmak amacı ile girdiğimiz yola kredileri sıkılaştırarak son veriyoruz. Elimizde ise sadece tüm işlevini yitirmiş ama ısrarla düşük tutulmuş bir politika faizi ve bu uğurda harcanmış kaynaklar kaldı" ifadesini kullandı. 

Demiralp, Yetkin Report'ta yayımlanan yazısında, "Seçim öncesi dönemde iktidar partilerinin popülist muslukları açıp ekonomiyi “şahlandırması” adettendir. Ancak bunu yapabilmek için musluğu açtığınızda akacak kaynak gerekir. Şayet o kaynaklar kuruduysa seçimlere çok farklı bir tablo ile girmek de mümkün" değerlendirmesini yaptı. 

Demiralp, şunları kaydetti:

"Peki nedir o ekonomi tablosu? Şekilde Koç Üniversitesi’nden çalışma arkadaşlarım Cem Çakmaklı ve Sevcan Yeşiltaş ile yaptığımız çeyreklik büyüme tahminleri yer alıyor. Son gelen veriler ışığında yaptığımız tahminlerde şunları gözlemliyoruz:

  1. 2023 birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 civarında bir büyüme bekliyoruz. Bunun arkasında faiz indirimlerinin birikimli etkileri, enflasyon beklentileri ile öne çekilen talep, asgari ücret zammı ve hükûmet harcamalarındaki artış gibi seçim öncesi devreye sokulan tüm popülist politikaların etkisi var. Bu rakam yıllıklandırılmış olarak bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3.7’lik bir büyümeye karşılık geliyor.
  2. 2023 ikinci çeyreğinde ise bir önceki çeyreğe göre yerinde sayan bir ekonomi öngörüyoruz. Bu rakam senelik yüzde 1.7’lik bir büyümeye tekabül ediyor. Ekonominin ivme kaybının altında ne yatıyor? Enflasyon beklentisiyle öne çekilmiş harcamaların giderek sönmesi, enflasyon karşısında eriyen alım gücü, kurun baskılanması sebebiyle TL’nin reel olarak değer kazanmasının ihracat üzerindeki olumsuz etkisi, kredilerdeki sıkılaşma gibi faktörleri sayabiliriz.

Görünen o ki kaynaklar kuruyor ve geçmişte her yavaşlama döneminde gördüğümüz yeni bir dopinge alan tanımıyor."