Gündem

Prof. Dr. Ortaylı'dan Galataport projesine eleştiri: Galata’dan Ortaköy’e kadar İstanbul sahillerinin halka tamamen kapatılması hüzün verici

04 Nisan 2021 08:27

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Galataport projesine ilişkin olarak, "Tophane’nin bir zamanlar İstanbul siluetine kattığı derinlik artık yok. Hüzün verici başka bir gerçek, şu andan itibaren ta Galata’dan Ortaköy’e kadar İstanbul sahillerinin halka tamamen kapatılmasıdır." değerlendirmesini yaptı. 

Ortaylı Hürriyet gazetesinden kaleme aldığı yazıda, "Galataport Projesi, Kılıç Ali Paşa Camii’ni, Mimar Sinan’ın ünlü eserini tamamen kapatmış. İstanbul Modern’in örttüğü Nusretiye Camii’ni ise sadece minarelerinden tanımak mümkün. 1848 tarihli, neoklasik yapısıyla dikkat çeken Saat Kulesi’nden hiç bahsetmeyelim. Tophane’nin bir zamanlar İstanbul siluetine kattığı derinlik artık yok. Hüzün verici başka bir gerçek, şu andan itibaren ta Galata’dan Ortaköy’e kadar İstanbul sahillerinin halka tamamen kapatılmasıdır. Mensubu olduğunu iddia ettiğiniz Batı’nın acaba hangi köşesinde böyle bir rezalet mümkündür? Böyle bir kuralsızlık ve cüret mesela Franco İspanyası’nda yasaktı. Çağdaş Türkiye’nin mimarlarının ve şehircilik anlayışının Franco İspanyası’nın çok gerisinde olduğunu söylemek üzüntü verici." ifadesini kullandı. 

TIKLAYINProf. Dr. İlber Ortaylı: İstanbul’un Tophane kıyısı rezalet, Mimar Sinan’dan daha büyük adamlar mısınız?