Gündem

Prof. Dr. İlber Ortaylı, "FETÖ’cü takımı ve Almanya’daki BND dalkavukları" diyerek çıkıştı: Lütfen ufkunuzu ortaokul cehaletinin ötesine taşıyın!

27 Ekim 2024 10:42

T24 Haber Merkezi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “FETÖ’cü takımı ve Almanya’daki BND dalkavukları” diyerek bahsettiği bir grubun sosyal medyada “Çanakkale’yi 19 bin Alman savundu, zaferi böyle kazandık” gibi “utanmazca” iddialar ortaya attığını söyleyerek ateş püskürdü.

Hürriyet'te kaleme aldığı yazısında, “Bu türden utanmazlıklar maalesef bizim kasaba münevverlerinde de görülüyor” diyen Ortaylı, şunları kaydetti:

“Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir. Bunları dinlemeyiniz.”

“Trablusgarp’a gönüllü olarak savaşmaya giden, Sofya’da ataşemiliterken cephede ısrarla görev isteyen ve Çanakkale’de müstesna bir genç komutan olan Mustafa Kemal’i Filistin’den kaçmakla itham edenler, kasaba dedikoducularından başka bir şey değildir” diyen Ortaylı, “Lütfen ufkunuzu ortaokul cehaletinin ötesine taşıyın. Çünkü bizim 1950’lere kadar nefis bir ortaokul ve lise eğitim sistemimiz vardı, ilkokulumuz da aynı şekilde sağlamdı. Ne yazık ki bu sistem harap edildi. Bu tipler, bu harap edilen sistemin ve niteliksiz hale getirilen öğretmen kadrolarının ürünüdür. Eksiğinizi biliniz derim” diye yazdı.

Ortaylı, “Bunlara, öncelikle ‘Resimli Osmanlı Tarihi’nden başlayarak ansiklopedi maddelerine başvurmalarını ve son dönem Osmanlı ile Cumhuriyet tarihini doğru kaynaklardan okumalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.