Misafirliğe giderken neden hediye aldığınızı, bir eve girerken neden ayakkabılarınızı çıkardığınızı, selamlaşırken karşınızdakinin yanaklarından öpme konusunda neden bu kadar tereddüt yaşadığınızı hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu başlıklar, dil ve kültürle yakından ilişkili olan görgü kurallarından kaynaklanıyor. Peki yazılı olmayan bu kurallar, kültürden kültüre nasıl değişiyor? Online dil kursları sunan Preply, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa ülkelerinde bu sorunun yanıtını aradı.
Misafir olduğunuz eve girerken ayakkabılarınızı çıkarıyor, misafirlikte size ikram edilen yiyecekleri geri çevirmeden yiyor, buluşmalara zamanında gitmek konusunda özen gösteriyor ve farklı selamlaşma biçimlerini merak ediyorsanız, hiçbir yerde yazılı olmayan ama herkesin ortak olarak kabul ettiği bazı kuralları sosyal hayatınızda izliyorsunuz demektir. Toplumsal hayata yön veren ve nezaketin göstergesi olan görgü kurallarından söz ediyoruz. İngilizcede "etiquette" olarak da anılan görgü kuralları, toplumdan topluma değişiyor mu? Avrupa’da görgü kuralları nasıl farklılaşıyor? İşte tüm bu soruların yanıtlarını, ana dilini konuşan öğretmenlerle İngilizce özel ders yapma imkanı sunan Preply araştırdı.
Sosyal medyanın en trend konularından biri: Görgü kuralları!
Dilin yalnızca bir gramer işi olmadığı, kültürle iç içe bir kavram olduğunu savunarak dil ve kültür odaklı araştırmalar hazırlayan Preply, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 Avrupa ülkesinde, 1.600’ü aşkın kişiyle bir araştırma gerçekleştirdi. Öncelikle görgü kuralları ve nezaket konusunun son dönemde internetin en popüler konularından biri olduğunu gösteren Preply araştırması, “How to have good etiquette" benzeri soruların aranma sıklığının %95'in üzerinde arttığını ortaya koydu. En popüler içerik platformlarından TikTok'ta, #etiquette ifadesiyle üretilen içerik sayısının 73 binin üzerinde olduğunu tespit eden araştırma, görgü kuralları arama sorgusunun özellikle Türkiye'de yılın başında çok sık arandığını da gösterdi.
Avrupa görgü kurallarında ortaklaşıyor!
Online dil öğrenme platformu Preply’nin Avrupa haritasıyla hazırladığı infografiklerle Preply Blog’da yayımladığı araştırmanın en temel bulgularından biri, Avrupa ülkelerinde yaşayanların genel olarak görgü kurallarında ortaklaştığı oldu. Örneğin 27 ülkeden 24’ü, katılımcıların ise %89’u, misafirliğe gittikleri bir evde ev sahibi istemeden ayakkabılarını çıkararak içeri girdiklerini söyledi. Bu durumun aksine özellikle İspanya, İtalya ve Portekiz gibi sıcak ülkelerde bu kadar kesin bir çizgi olmadığı görüldü. Araştırmada eve girerken ayakkabı çıkarmayı kesin bir görgü kuralı olarak uygulayan ülkeler arasında Türkiye ise başı çekti.
Farklı kültüre sahip toplumların bir diğer ortak özelliği de selamlaşma biçimlerinde görüldü. Araştırma, ülkelerin %85’inin konu selamlaşmaya geldiğinde yanaktan öpmek konusunda istekli olmadığını ortaya koydu. Çoğunlukla Avrupa’daki selam verme şekilleri arasında öne çıkan yanaktan öpme konusunda Avrupalıların daima karşı tarafın hamlesini bekledikleri görüldü. Avrupalı halkların çoğunluğu, bu konuda karşı tarafın herhangi bir hamlesi olmazsa harekete geçmediklerini söyledi. Danimarka, Estonya, İsveç ve Slovenya gibi ülkeler ise karşı tarafı öpmekten uzak durduklarını ve selamlaşmanın farklı yollarını bulduklarını ifade etti.
En iyi dil öğretmenleriyle, kullanıcılarının amaçlarına uygun yabancı dil öğrenme olanağı sunan Preply’nin Avrupa Görgü Kuralları araştırması, Türkiye’nin Avrupa’yla görgü kurallarının büyük bölümünde ortaklaştığını gösterdi. Araştırmanın sonunda Preply, dil ve kültürü harmanlayan yabancı dil öğrenme süreçlerine katılmak isteyen herkesi platforma davet etti.