Gündem

Posta yazarı Çelik, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ABD ziyaretini yazdı: Patrikhane’ye karşı bazı çevrelerde önyargılar ve bilgi eksikliğiyle karışık bir yaklaşım var

Bartholomeos, ABD'ye ziyaret gerçekleştirdi; ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü

28 Ekim 2021 20:49

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos'un ABD turunu takip eden Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, "Patrik’in Türk vatandaşı olması, Patrikhane merkezinin yüzyıllardır İstanbul’da bulunması Türkiye için müthiş bir zenginlik. Fakat Türkiye’de bu konular yeterince iyi takip edilmiyor. Patrikhane’ye karşı bazı çevrelerde önyargılar ve bilgi eksikliğiyle karışık bir yaklaşım var." dedi. Çelik, ABD'de yaklaşık 2 milyon Yunan asıllı Amerikalının yaşadığını hatırlatarak, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinde gelişme kaydedilmesi açısından "Heybeliada Ruhban Okulu daha fazla beklenmeden yeniden faaliyete geçmeli" görüşünü savundu. 

Çelik, bugünkü "Patrikhane Türkiye’nin yumuşak gücü olmalı" başlıklı yazısında, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un görevinin 30. yılında ABD'ye davet edilmesini ve ziyaretin detaylarını aktardı. "Dünyada “ekümenik” olarak kabul gören Patrikhane’yi “Fener Patrikhanesi” sıfatıyla adlandırmak, geçmişin takıntılı yaklaşımından başka bir şey değil. Bundan hızla vazgeçilmeli." görüşünü dile getiren Çelik, "Yüzyıllardır kültürünü ve kimliğini koruyan itibarlı bir kurumu, kendilerini tanımladıkları isimle anmakla işe başlanmalı. Diğer taraftan bu kadar zamandır kapalı tutulan Heybeliada Ruhban Okulu daha fazla beklenmeden yeniden faaliyete geçmeli." ifadelerini kullandı.

Yunan Büyükelçisi Patrik onuruna davet verdi 

Çelik, Yunan Büyükelçisi Alexandra Papadopoulou'nun Patrik onuruna rezidansında verdiği davette Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'ın Yunan Büyükelçi arasında güzel bir diyalog olduğunu belirterek, "Patrik dinler ve mezhepler arasındaki ilişkilere olan katkısı, liderlik vasıfları ve insanlığı ilgilendiren büyük meselelerde gösterdiği yapıcı tavır nedeniyle büyük saygı görüyor." değerlendirmesini yaptı.

Yazının tamamı için tıklayın