Dünya

Portekiz Başbakanı Costa: AB, Ukrayna'yı kabul edecek durumda değil

“Avrupa Birliği, yeni katılımlar nedeniyle ‘patlamak’ istemiyorsa kendisini derinden yeniden yapılandırmalı” 

22 Kasım 2022 23:47

Portekiz Başbakanı c, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'yı birliğe kabul edebilecek durumda olmadığını belirtti.

Sputnik'te yer alan habere göre; Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Portugal Resident’e demecinde AB’nin yeni üyeleri, özellikle de Ukrayna'yı saflarına kabul etme imkanına sahip olmadığını söyledi.

Costa, Avrupalı liderlerin potansiyel AB üyeleri arasında kasıtlı olarak karşılanamayacak ve ‘kısa vadede büyük dram’ ile sonuçlanabilecek beklentiler yarattığını vurgulayarak, AB’nin Türkiye ile ilgili onlarca yıldır yaşananları ‘Doğu Avrupa genelinde yayma’ riski taşıdığını kaydetti.

Costa, “Avrupa Birliği, yeni katılımlar nedeniyle ‘patlamak’ istemiyorsa kendisini derinden yeniden yapılandırmalı” dedi.

"Avrupa Birliği şu anda yaratmakta olduğu beklentileri karşılayabilecek şartlara sahip değil"

AB'nin üyelik adaylarına özel şartlar getirdiğini hatırlatan Costa, birliğin yeni ülkeleri kabul etme yeteneğini değerlendirmek için hiçbir kriterin bulunmadığını belirterek, mevcut koşullar altında AB'nin genişleyebilecek konumda olmadığına dikkat çekti. 

AB'nin daha da genişleyebilmek için reformlar yapması ve yeniden yapılanması gerektiğini vurgulayan Costa, “Mevcut kurumsal yapısı ve mevcut bütçe mimarisi ile Avrupa Birliği şu anda yaratmakta olduğu beklentileri karşılayabilecek şartlara sahip değil” ifadelerini kullandı.