Dünya

Polonya ve üç Baltık ülkesi, Rus vatandaşlara seyahat kısıtlaması getirdi

17 Eylül 2022 15:07

Polonya ve üç Baltık ülkesi, perşembe günü yaptıkları açıklamaya göre, 19 Eylül tarihinden itibaren ‘kamu politikası ve güvenlik tehditleri’ gerekçesiyle AB vizesi olan Rus vatandaşlarına geçici olarak seyahat kısıtlaması getireceklerini söyledi.

Moscow Times'da yer alan habere göre, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’nın Başbakanları yaptıkları açıklamada Rus vatandaşlarının AB’ye akın etmelerinden endişe duyduklarını ifade ederek, ‘’bunun kamu güvenliğimiz ve tümü paylaşılan Schengen bölgesi için ciddi bir tehdit haline geldiğine inanıyoruz’’ dedi.

Kısıtlamalar; turizm, kültür, spor ve iş için seyahat eden Rus vatandaşlarının Schengen bölgesine girişini kapsıyor.

Muhalifler, aile üyeleri ve AB ülkelerinde oturma iznine sahip olan vatandaşlar için istisnalar yapılacak.

Başbakanlar yaptıkları açıklamada, Putin yönetimine karşı olan muhalifleri desteklediklerini ve onlar için ayrıcalık tanınacağını belirttiler.

Geçen ay Çekya’nın başkenti Prag’da toplanan AB Dışişleri Bakanları, 2007 yılında Rusya ile yapılan vize kolaylaştırma antlaşmasını askıya aldılar.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Rusya’ya komşu AB ülkelerine seyahati kısıtlamak için ulusal düzeyde önlemler alabileceklerini söyledi.

Bununla birlikte Borrell, herhangi bir önlemin Schengen ortak seyahat bölgesi kurallarına uyması gerektiğini ve Rus sivil toplumu üyelerinin AB’ye seyahat etmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.