Dünya

Polonya: Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanmasına NATO 'yıkıcı' karşılık vermeli

Rau, bu yıkıcı sonucun 'nükleer' olmaması gerektiğini savundu

28 Eylül 2022 07:58

T24 Dış Haberler

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanması durumunda NATO'nun nükleer olmayan ancak 'yıkıcı' bir karşılık vermesi gerektiğini söyledi. 

Washington ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Rau, ittifakın bu potansiyel karşılık ile ilgili mesajı Moskova'ya verme sürecinde olduğunu belirtti. 

Rus güçleri Ukrayna'nın kuzey doğusunda ciddi kayıplar yaşarken Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tehditleri, çaresiz kalan Rus liderin nükleer silah kullanımına yönelebileceği konusunda endişeler yarattı.

NBC News'a konuk olan Polonya Dışişleri Bakanı, ''Bildiklerimize göre Putin, Ukrayna topraklarında nükleer silah kullanma tehdidinde bulunuyor, NATO'ya yönelik böyle bir tehdidi yok. Bu bizim konvansiyonel bir karşılık vermemizi gerektiriyor'' diyerek Moskova'nın Ukrayna'yı nükleer silahla vurması durumunda NATO'nun aynı şekilde karşılık vermemesi gerektiğini savundu.

Rau sözlerine, ''Ancak verilecek karşılık yıkıcı olmalı. Bence NATO'nun Rusya'ya şu anda açıkça verdiği mesaj da bu'' dedi.

''Putin açıkça bu savaşı kaybediyor'' diyen Rau, ''O yüzden seferberlik başlatarak tepki gösterdi. Ancak bu, savaşı kazanmasına yardımcı olmayacak gibi duruyor'' diye devam etti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın nükleer silah kullanmasının ''felaket'' sonuçları olacağını belirtmişti.