Dünya

Polonya Dışişleri, eski sağcı hükümet tarafından atanan 50 büyükelçiyi geri çağırdı; Cumhurbaşkanı Duda onaylamayabilir

Geri çağrılan diplomatların hepsi, sekiz yıl boyuncu ülkeyi yöneten sağcı hükümet tarafından atanmıştı

14 Mart 2024 08:35

T24 Dış Haberler

Polonya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) yanlısı yeni hükümetin diplomatik misyonları iyileştirme çabalarının bir parçası olarak 50 büyükelçisini geri çağırdığını açıkladı. 

Bakanlık yaptığı açıklamada elçilerin değiştirilmesinin "gerekli" olduğunu ve Polonya'nın dış politikasının karşı karşıya olduğu "zor görevlerin daha iyi ve profesyonel bir şekilde uygulanmasına" hizmet edeceğini söyledi.

Geri çağrılan diplomatların hepsi, sekiz yıl boyuncu ülkeyi yöneten sağcı hükümet tarafından atanmıştı. 

Hükümet açıklamasında, Dışişleri Bakanı Radek Sikorski tarafından geri çağrılan büyükelçilerden herhangi birinin ismi verilmedi ve geri çağrılan büyükelçilerin ne zaman değiştirileceği ya da herhangi bir yabancı görevin kesilip kesilmeyeceği belirtilmedi.

Başbakan Donald Tusk, Polonya'nın ABD Büyükelçisi Marek Magierowski'nin çalışmalarından çok memnun olduğunu ve bu nedenle söz konusu elçinin geri çağrılmayabileceğini söyledi.

Associated Press; diplomatların geri çağrılmasının, önceki sağcı hükümetle bağlantılı olan ve Tusk'a eleştirel yaklaşan Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın onayını alamayabileceğini bildirdi.

Duda'nın değişiklikleri onaylamaması halinde maslahatgüzarlar, büyükelçilere evlerine dönmelerinin söylendiği yerlerde misyon şefi olarak kalmaya devam edecek.