Dünya

Polonya’da muhalefeti hedef alan “Rus nüfuzu” yasası, parlamentoda kabul edildi

29 Temmuz 2023 16:52

T24 Dış Haberler

Polonya milletvekilleri cuma günü, Avrupa Birliği ve ABD tarafından eleştirilere konu olan ve ülkedeki siyasi muhalefeti hedef alabileceğinden endişe edilen bir yasayı parlamentodan geçirdi.

İktidardaki sağcı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından mayıs ayında önerilen yasa, “Rus nüfuzu” yasası olarak biliniyor. Yasayla birlikte, Rusya’nın Polonya’ya müdahale ettiği iddialarının araştırılmasının mümkün olacağı savunulurken, yasanın siyasi muhalefeti hedef almasından endişe edildiği Euronews'da yer buldu. Tartışmalı yasa, 2007-2022 yılları arasında “Rusya’nın Polonya’ya müdahalede bulunmasına izin verdiği iddia edilen” siyasetçilerin bir uzmanlar komitesinde değerlendirilmesini öngörüyor.

Komitenin daha sonra, ilgili kişileri kamu görevlerinden menedebileceği belirtildi.

Yasanın ayrıca, yıl sonuna doğru yapılacak parlamento seçimlerinde aday olması beklenen eski Başbakan Donald Tusk’ı hedef aldığı tahmin ediliyor.

İktidar partisinin, Tusk’ı başbakan olduğu dönemde Rusya’ya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “fazla dostane davranmakla” ve Moskova’nın lehine gaz anlaşmaları yapmakla suçladığı aktarıldı.

2007-2014 yılları arasındaki Başbakanlık döneminden sonra Avrupa Konseyi Başkanı olan ve Brüksel’e giden Tusk’ın, iktidar partisinin lideri Jaroslaw Kaczynski ile uzun süredir siyasi rakip oldukları yazıldı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda bunun şeffaflık ve Rusya'nın Polonya'nın gelecekteki istikrarını tehlikeye atmasını önlemek için gerekli olduğunu iddia etti. Yasanın yürürlüğe girmesi için Duda’nın onayının gerekli olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve AB yetkilileri yasanın ilk halini şiddetle eleştirmiş ve Polonya'daki demokrasi üzerindeki etkilerine ilişkin endişelerini dile getirmişlerdi.

Polonya’da iktidar partisinin, yargının bağımsızlığına yönelik ihlalleri son yıllarda uluslararası alanda endişe yaratmıştı.