Dünya

Polonya'da eski ve yeni hükümet arasında gerilim tırmanıyor: Eski içişleri bakanı ve yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan gözaltına alındı

Polonya eski İçişleri Bakanı Kaminski, "siyasi tutuklu" olduğunu ve açlık grevine başladığını açıkladı

10 Ocak 2024 14:02

T24 Dış Haberler

Polonya polisi, görevi kötüye kullanmaktan hüküm giyen ve saatlerce Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın sarayına sığınnan iki siyasetçiyi gözaltına aldı. Böylece Polonya'da eski ve yeni hükümetler arası gerilim tırmandı. 

Eski Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ve Bakan Yardımcısı Manciej Wasik dün gece Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gözaltına alındı. Polonya Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü, Kaminski ve Wasik'in “yolsuzluğa azmettirmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve bu nedenle gözaltına alındıklarını açıkladı.

Salı sabahı iki eski bürokratı gözaltına almak isteyen Varşova polisi, iki ismi konutunda bulamadı. Siyasetçiler bir daveti gerekçe göstererek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gitmişlerdi. İki eski siyasetçi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve saklanmadıklarını iddia etti. İkili, resmi bir davete katılmak için sarayda bulunduklarını, ancak eğer gözaltına alınırlarsa bunun siyasi bir hamle olacağını ifade ettiler. Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geri döndüler. 

Başbakan Donald Tusk da öğleden sonra bir basın toplantısı düzenledi, Cumhurbaşkanı Duda'yı, “siyasi manevralara alet olmakla” suçladı ve yargı kararının uygulanacağını söyledi.

Sonunda eski bakan ve yardımcısı akşam saatlerinde cumhurbaşkanının resmi konuğu Belarus muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya ile bir program nedeniyle sarayı terk ettiği saatlerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giren polis ekiplerince gözaltına alındı. 

Kaminski açlık grevinde

Polonya eski İçişleri Bakanı Kaminski, "siyasi tutuklu" olduğunu ve açlık grevine başladığını açıkladı.