Gündem

Polis, KHK'lıların HDP binasına girmesine izin vermedi

HDP'li Gergerlioğlu, Kılıçdaroğlu'yla konuştuğunu belirterek, "Bizi genel merkezine kabul ederse memnuniyetle gider toplantımızı orada yaparız

05 Ekim 2019 13:06

Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilenlerin Ankara Yılmaz Güney Salonu’nda yapmak istedikleri etkinlik dün Valilik tarafından yasaklanmıştı. Valilik yasağı ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Saadet Partisi (SP) genel merkezlerini ziyaret edecek olan KHK’lılar sabah saatlerinde engellendi. Ankara’da bulunan KHK’lıların bir kısmı HDP Genel Merkezi’ne giriş yaparken, bir süre sonra polis sokağı giriş çıkışlara kapattı.
 
HDP Genel Merkezi’nin bulunduğu sokak polis aracıyla kapatılırken, Genel Bilgi Tarama (GBT) sisteminden geçirilen vatandaşlar geri gönderiliyor.
 
HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Habip Eksik, genel merkezin önünün kapatılmasına tepki gösterdi. Polislere yapılanların hukuksuz olduğu belirtilirken, iki kişi gözaltına alındı. Polisle HDP vekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Çevik kuvvet polisleri tarafından iteklenen vekiller ve KHK’lılar uzun bir süre arbede arasında kaldı. Polislerin iki kişiyi gözaltına almasına tepkiler devam ederken, HDP’li Eksik, “Siz benim partimin girişini engelleyemezsiniz. Yaptığınız hukuksuzluk” diyerek tepki gösterdi. HDP Genel Merkezi önünde gerginlik devam ediyor.
 
Öte yandan İstanbul ve diğer kentlerden gelen KHK’lılar Ankara ve Eryaman girişinden geri gönderildi.
 
İstanbul’da gelen KHK’lıların yürümek istemesi üzerine polisler müdahale etti. Biber gazıyla yapılan müdahalede çok sayıda kişi yaralandı. İstanbul’dan gelen KHK’lıların polisler tarafından müdahale ile Ankara il sınırından uzaklaştırılmaya çalıştığı öğrenildi.
 

Toplantı HDP'de başladı

Polislerin ablukası devam ederken, KHK’lı vatandaşlar ve HDP’li vekiller genel merkez binasına girerek, toplantılarına başladı.
 
HDP toplantı salonunda yapılan toplantıda söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Gergerlioğlu, KHK’lıların 21. yüzyılda Nazi Almanya’sında uygulanmayan uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Bu uygulamaları ifşa etmeye çalışanlarında engellenmeye çalışıldığını söyleyen Gergerlioğlu, “100 binlerce kişi bunun mağduru durumunda. Mazlum bir buçuk milyona yakın kişi var. Bu artık KHK’li olmayanları da etkiliyor. Bugün KHK buluşması için Ankara’dayız. 3-4 aydır bu buluşma için uğraşıyoruz. KHK’liler Türkiye’nin insan hakları buluşma platformu oldu çünkü Kürdü, Türkü, Alevisi, Muhafazakarı var. Yaptığımız iş çok önemli, bu buluşmalar çok önemli. yaptığımız iş çok çok önemli. bu buluşmalar çok önemli. Türkiye demokrasi tarihine not düşecek çok önemli buluşmalar” diye belirtti.
 

"CHP'den haber bekliyoruz"

Buluşma için izin alınmak için resmi başvuru yapıldığını vurgulayan Gergerlioğlu, şunları söyledi:
 
“KHK zulmünü 5-6 ekimde Ankara’da konuşulmasını engellemek için var güçleriyle çabaladılar. Ve sonunda 5-6 Ekim buluşmamızı yasakladılar ki biz 3-4 ay son derece değerli gayretlerle gece gündüz demeden çalıştık. Ama biz yılmadık ve bu buluşmayı başka bir şekilde gerçekleşmesinin yolunu aradık. Sosyal medya inledi. KHK buluşması engellenemez dedik. Dün bu yasa dışı engellemeye karşı partim ve Saadet Partisi, genel merkezlerinde yapmamız için davette bulundu. Bize el uzatanın hakşinaslığını biz asla unutmayız. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de dün görüştüm, cevap bekliyoruz. Eğer bizi genel merkezine kabul ederse memnuniyetle gider toplantımızı orada yaparız.”
 
HDP ve SP’nin kucak açmasının dahi kabul edilemediğini söyleyen Gergerlioğlu, “Binamızın önü engellendi vatandaşlar girmesin diye. Yaptıklarının anayasada hukukta yeri yok. Yolu kesip vatandaşların geçişini engellediler. Biz bugün KHK hukuksuzluğunu bir kez daha belgeledik. Gözaltına alınan arkadaşımız da bırakıldı. Engellenmeye çalışılan toplantımıza başlayalım” dedi.
 

Eksik: Hep beraber kazanacağız

HDP milletvekili Habip Eksik de “675 KHK ile işimden hukusuzca atıldım. Bugün, farklı düşüncelere sahip olsak da hepimiz kavga için buradayız. Büyük bir mücadelede sonra bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Ülkede bütün hukuksuzlukların önüne KHK’iler Platformu olarak dikileceğiz. Bu gün ülkedeki faşizm toplumun tüm farklı kesimlerini hedef almakta. Kendi iktidarını kurumsallaştırmak için bizi birbirimizden uzaklaştırmaya çalışıyor. Sözler bu platformu kurarak, çok büyük güç koymuşsunuz. Hep beraber kazanacağız. Bir arada kazanacağız” diye belirtti. 
 
Toplantı platform sözcülerinin konuşmasıyla devam ediyor. KHK’liler HDP ardından öğleden sonra Saadet Partisi’ni ziyaret edecek. (MA)