Gündem

Polis Başmüfettişi, tanıdığı kadına yönelik “müstehcen gizli kamera kaydı yaptığı” iddiasıyla açığa alındı: Müfettişler, soruşturma başlattı

19 Temmuz 2023 17:52

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde “müstehcen gizli kamera kaydı” skandalı patladı. Skandal çerçevesinde Polis Başmüfetişi M.L. açığa alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü idari soruşturma, savcılık da adli soruşturma başlattı. Adı geçen polis müdürünün tanıdığı kadına yönelik müstehcen gizli kamera kaydı işlemi sırasında daha önce başkan yardımcılığını yaptığı Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın “teknik olanaklarını” kullandığı iddiası gündeme geldi. Bu iddia da incelemeye alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında görev yapan Polis Başmüfettişi M.L. ile adı gizli tutulan bir kadın arasında başlayan süreç, Yıldızevler Polis Amirliği’ne yapılan başvuru ile ortaya çıktı. Polis Başmüfettişi M.L.’nin “müstehcen gizli kayıt yaptığı” iddiasının hedefinde olan kadının eşi, aralarındaki ilişkiyi öğrendikten sonra cep telefonu mesajıyla 5 milyon lira göndermesi talebinde bulundu.

Polis müdürünün talebi kabul etmemesiyle birlikte olay daha da büyüdü. Kadının eşi, geçen martta Polis Başmüfettişi M.L.’nin lojmanına gelerek olay çıkardı. Olayın büyümesi sonrasında Polis Başmüfettişi M.L., Yıldızevler Polis Merkezi’ne giderek kadın ve eşinden “şantaj yapıldığı” iddiasıyla şikayetçi oldu.
Sonrasında kadın ve eşi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek bu kez Polis Başmüfettişi hakkında “gizli müstehcen kayıtla şantaj yaptığı ve 300 bin dolar aldığı” iddiasıyla suç duyusunda bulundu.

Karşılıklı suç duyularının ardından konu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya aktarıldı. Yerlikaya’nın olaya tepki göstermesiyle birlikte Polis Müdürü M.L. hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce soruşturma başlatıldı. Polis müdürü hemen açığa alındı.

Bu arada, daha önce Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nda başkan yardımcısı olarak görev yapan M.L.’nin birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ettikten sonra Polis Başmüfettişi olarak birimden ayrıldığı öğrenildi. Polis müdürünün, yakınlık kurduğu kadınla olan iletişimi sırasında NSMB’nca kullanılan örtülü ödenek konusunda da bilgi verdiği anlaşıldı.

Birimin imkanları mı kullanıldı?

Bu arada olayın soruşturulması sırasında ikinci skandal iddiası gündeme geldi. Adı geçen polis müdürünün tanıdığı kadına yönelik müstehcen gizli kamera kaydı işlemi sırasında daha önce yöneticisi olduğu Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın “teknik olanaklarını” kullandığı iddiası Emniyet Genel Müdürlüğü’nce araştırmaya alındı.

Görevlendirilen müfettişler, başkanlıkta bir süre inceleme ve araştırma yürüttü. Müfettişler, bu konuda bazı personelin bilgisine başvurdu.

Başkan görevden alındı, acil devir teslim yapıldı

Öte yandan skandalın patladığı birimin başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları öğle saatlerinde görevden alındı. Halen Isparta Emniyet Müdür olan Ahmet Metin Turanlı yeni başkan olarak görevlendirildi. Görevden ayrılma ve göreve başlama konusunda İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın “hemen devir teslim yapılması” talimatı sonrasında akşam saatlerinde devir teslim yapıldı. Yeni Başkan Turanlı’nın yetişememesi nedeniyle, Seydioğulları görevi geçici olarak Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Adem Çakıcı’ya devretti.

Söz konusu olayın ortaya çıkmasıyla Seydioğulları’nın görevden alınmasının yakın tarihte yaşanması, iki gelişme arasında bağlantı olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Emniyet, konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.