Çevre

Planlarda çocuk parkı geçen yere JES kuyusu açan şirket, köylülerin tarlasına giden yolu kapattı

"Tahmin ediyoruz çünkü kurumlara verdiğimiz dilekçelerin hiçbirine yanıt verilmiyor"

13 Haziran 2019 12:40

Manisa Salihli'de, Jeotermal Enerji Santrali (JES) şirketi, planlarda çocuk parkı olarak geçen yere üç tane JES kuyusu açtı. Yöre halkının aylardır süren mücadelesine ve açılan davalara rağmen çalışmalarına devam eden JES şirketi, şimdi de çiftçilerin tarlasına giden yolu kapattı. 

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Salihli Belediye Başkanlığı tarafından 2017 yılında yapılan ihaleyle SANKO Şirketine yıllık 16 bin lira bedelle 3 yıllığına kiraya verilen arazi, imar planlarında park ve çocuk oyun bahçesi olarak geçiyor. Kira sözleşmesinde "kullanma amacı dışında kullanılamaz” maddesi yer alan alanda şirket üç tane jeotermal derin kuyusu açtı. Konutların yanı başında, çevresi tarım alanları ve bağlarla dolu araziyi "park" olarak kiralayan şirket, araziyi üç jeotermal kuyusunun yanı sıra trafolar, beton kulübeler, borular ve dev iş makineleri ile doldurdu.

"Tahmin ediyoruz çünkü kurumlara verdiğimiz dilekçelerin hiçbirine yanıt verilmiyor"

Açılan JES sondaj kuyularına 50 metre uzaklıkta evi bulunan Emekli Öğretmen Hakkı Uysal, yapılan kiralama sözleşmesine tamamen aykırı olan bu durumun yasalara da aykırı olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "Tahmin ediyoruz çünkü kurumlara verdiğimiz dilekçelerin hiçbirine yanıt verilmiyor" dedi.

SANKO Şirketinin belediye ile yaptığı kira sözleşmesinin 8 ay sonra biteceğini belirten Uysal, "Enerji şirketleri insanların yaşam alanlarında orada kimse yaşamıyormuşçasına davranmaktalar. İlk günden bugüne neler yaşandığını burada oturan ahali gayet iyi bilmektedir. Gürültüler, toz, koku... Son olarak şirket, çıkan akışkanın tahliye ve geri dönüşüm borularını döşeme esnasında bağa giden yolu kapatmış, ulaşımı engellenmiştir" diye konuştu. Salihli Belediyesinin bu duyarsızlığını ve şirketin bu pervasız davranışını kınadıklarını belirten Uysal, konuya dair suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

"Bağıma giremiyorum"

Öte yandan JES şirketinin yaptığı boru döşeme çalışmaları nedeniyle yolu kapanan ve günlerdir bağına gidemediğini söyleyen Çiftçi Serdar Akduman şunları söyledi: Şirket, bayramdan önce boru döşeme bahanesiyle bağımıza giden yolu kapattı. Tepkilerimiz sonrasında yol, geçtiğimiz günlerde yeniden açılmıştı ama şimdi başka bir yerden boydan boya araziyi kazarak tekrar yolumuzu kapattılar. Bereket bu aralar yağış var ve sulamaya gerek duymuyoruz ama ilaç atmamız gerekiyor, bağımıza gidemiyoruz. Toz, bağlara ve çevrede yaşayan insanlara çok büyük zarar veriyor. Tepki gösterdiğimizde göstermelik olarak suluyorlar ama sonra her şey yine eski haline dönüyor.