Ekonomi

PİYASALAR – Dolar yeniden 4.0 lirayı aştı, euro 4.91 lirada

Mahmut Can Emir / İstanbul, 4 Nisan (DHA) – Küresel piyasalarda teknoloji hisselerine bağlı düşen dolar iç piyasada yeniden 4

04 Nisan 2018 13:25

Mahmut Can Emir / İstanbul, 4 Nisan (DHA) – Küresel piyasalarda teknoloji hisselerine bağlı düşen dolar iç piyasada yeniden 4.0 lira sınırını aşarak 4.0116 liraya kadar yükselirken, euro günlük yüzde 0.13 artışla 4.9193 liraya kadar çıktı.
Dolar geçen haftalarda tarihinde ilk kez 4.0 lirayı aşarak 4.0368 liraya çıkarken, euro da 4.9757 lira ile rekor düzeye çıkarak 5.0 liraya dayanmıştı.
Dolar/Euro paritesi ise 1.2288 seviyesine yükseldikten sonra yüzde 0.01 düşüşle 1.2269 düzeyine geriledi.
Borsa İstanbul Endeksi (BİST-100) ise güne yüzde 0.19 yükselişle 114 bin 812 puandan başladıktan kısa süre sonra eksiye geçti ve yüzde 0.22 düşüşle 114 bin 341 puana kadar geriledi.
İş Yatırım\'ın günlük piyasa bülteninde şu değerlendirme yapıldı:
\"Güne dünya borsalarından gelen iyi haberlerle başlıyoruz. Brexit şoku sonrası en düşük F/K oranlarına gerileyen ABD hisseleri tepki alışlarıyla yükseldi.
\"ABD yönetiminin Çin’den yapılan 50 milyar dolarlık ithalata yüzde 25 gümrük vergisi koymasına ve Çin’in misilleme yapacağı açıklamasına rağmen Asya borsalar yukarı yönlü bir seyir izliyor.
\"ABD borsalarındaki yükseliş ve doların gerilemesine paralel Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılış öngörüyoruz.\"
Gıda fiyatlarında süren güçlü artışla birlikte Mart ayında yıllık enflasyonun, yüzde 10.23 ile çift hanedeki seyrine davam ettiğine işaret edilen değerlendirmede, bu konuda şu konuların altı çizildi:
\"Aylık enflasyonu yukarı çeken gıda fiyatlarındaki değişimin çekirdek enflasyon hesaplanmasına dahil edilmemesinin ve baz etkisinin katkısıyla çekirdek göstergelerde bir iyileşme var ancak mevcut seviyeler halen yüksek ve manşetin üzerinde seyrediyor.
\"Bu durum sıkı parasal duruşun devamını gerektiriyor.
\"Yılın kalan aylarında enflasyonun çift hanedeki seyrine devam etmesini bekliyoruz. Yıl sonu beklentimiz yüzde 10.0 seviyesinde.
\"Son dönemde TL’de görülen değer kaybının devam etmesi durumunda ve önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen teşvik paketlerinin büyüme üzerindeki olası olumlu etkisi nedeniyle yılsonu enflasyon beklentimiz üzerinde yukarı yönlü risk artıyor.\"

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir