Ekonomi

PİYASALAR – BIST GSYH verisine rağmen yatay, dolar 3.99, euro 4.92 lirada

İstanbul, 28 Mart (DHA) – Küresel piyasalarda ticaret savaşı endişeleri ve teknoloji hisselerine bağlı genel bir düşüşün gölgesinde, jeopolitik gelişmelere ve Türkiye ekonomisi GSYH büyüme verilerine bağlı olarak dolar üzde 0

29 Mart 2018 15:55

İstanbul, 28 Mart (DHA) – Küresel piyasalarda ticaret savaşı endişeleri ve teknoloji hisselerine bağlı genel bir düşüşün gölgesinde, jeopolitik gelişmelere ve Türkiye ekonomisi GSYH büyüme verilerine bağlı olarak dolar üzde 0.33 düşüşle 3.9967 liraya gerilerken, euro da yüzde 0.31 düşüşle 4.9271 liraya geriledi.

ABD ekonomisinin 2017’nin dördüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyümesi doları tekrar güçlendirdi fakat Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte yüzde 7.3 ve yılın tamamında yüzde 7.4 büyümesiyle dolar/lira düne göre gerileyerek 4.0 liranın altına indi. Güne artışla başlayan euro/lira ise GSYH verisi sonrası yüzde 0.31 düşüşle 4.9271 düzeyine geriledi.

Dolar geçen haftalarda tarihinde ilk kez 4.0 lirayı aşarak 4.0368 liraya çıkarken, euro da 4.9757 lira ile rekor düzeye çıkarak 5.0 liraya dayanmıştı.

Borsa İstanbul Endeksi, olumlu GSYH verilerine rağmen yatay seyretti ve düne göre yüzde 0.03 artışla 114 bin 166 puana çıktı.

“2018’de büyüme yüzde 3.5-4.0 bandında kalacak”

Alternatif Bank Başekonomisti Serdar Şenol, 2018 yılının tamamında büyümenin yüzde 3.5-4.0 bandında kalmasını beklediklerini belirtti.

Şenol bugün açıklanan GSYH büyüme verilerine ilişkin değerlendirmesinde imalat, hizmetler ve bilgi işlem sektörünün GSYH büyümesine olumlu etki yaptığını, inşaat ve tarım sektörlerinin ise büyümenin güçlenmesini engelleyen sektörler olduğunu belirtti.

Banka hisseleri kritik destek seviyesinde tutunabilecek mi?

İş Yatırım’ın günlük piyasa bülteninde FANG hisselerinde devam eden sert satışların küresel risk iştahını bozarak gelişmekte olan borsaları vurmaya devam ettiği belirtildi ve şu değerlendirmeler yapıldı:

“Açıklanan şirket karları ve/veya tahminlerde bir bozulma olmadığı halde oynaklık seviyesinde rahatsız edici bir artış görülüyor.

“Küresel risk iştahına duyarlı Borsa İstanbul dün yüzde 1.8 gerileme ile gelişmekte olan piyasalardaki satış dalgasından payına düşeni aldı.

“Doların Türk lirasına karşı psikolojik olarak önemli direnç seviyesi olan 4.0 seviyesini geçmesi risk algısını bozarak piyasaların kırılganlığını artırıyor.

“Borsa İstanbul’da kritik bir destek seviyesinin (165 bin) üzerinde

tutunmaya çalışan banka hisselerinin seyri, endeksin yönünü belirlemekte etkili olacak.

“Geçmiş verinin incelenmesi risk iştahının bozulduğu ve Türk lirasının değer kaybettiği bir ortamda banka hisselerinin endekse göre daha zayıf olduğunu gösteriyor.”

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir