Ekonomi

Piyasada kaynakçı açığı: "20 bin liraya çalışan bulamıyoruz"

"Yeterince mühendisimiz var ama kaynakçı yok"

06 Eylül 2022 09:57

Karadeniz gazının tüketime dönüştürülmesi için yapımına başlanılan boru hatları ve istasyon çalışmaları sebebiyle piyasadaki çoğu kaynakçının bölgeye gitmesi sektörde kaynakçı açığına sebep oldu. 

Ayrıca Rusya, İsrail ve Körfez ülkelerinde de Türk kaynakçılara büyük ilgi artışı da sektörde kaynakçı açığının artmasının bir başka sebebi oldu.

"20 bin lira veren yerler var ama çalışacak adam yok"

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'ye konuşan Teknik Isı şirketinin sahibi Cemal Yıldız “Yeterince mühendisimiz var ama kaynakçı yok. Piyasadaki çoğu kaynakçı  Zonguldak’taki dev tesiste kaynak ve montaj işleriyle uğraşıyorlar. İyi de paralara gittiler. Yurt dışından da Türk kaynakçılara ilgi var. Bugün yetişmiş bir kaynakçı 15 bin liradan işe başlıyor. Bu rakam 18 bin liraya kadar çıkıyor. 20 bin lira veren işletmeler de var ama çalışacak adam yok” dedi.

"Çalışma şartları Türkiye'de zor"

İsmini vermek istemeyen bir kaynak ustası ise, çalışma şartlarının Türkiye’de zor olduğunu, yurt dışında ise daha rahat ettiğini belirterek şunları kaydetti: “Uzun yıllar Türkiye’de çalıştım. 2 yıldır Rusya’dayım. Yıllık izin için ülkeme geldim. Türkiye’de sabah 8, akşam 5’e kadar çalışıyoruz. 15 bin lira ücret alıyoruz. Rusya’da büyük bir şantiyede çalışıyorum. Sabah 10 akşam 5’e kadar çalışıp ayda 2.500 dolar alıyorum" dedi.