Dünya

Philadelphia Koridoru da düştü; İsrail, Gazze'nin kara sınırlarının tamamını fiilen ele geçirdi

Koridora İsrail askerlerinin gelmesinin, Mısır'da rahatsızlık yaratması bekleniyor

30 Mayıs 2024 07:22

T24 Dış Haberler

İsrail, Mısır sınırında bulunan tampon bölgeyi de kontrolüne aldıktan sonra fiilen Gazze'nin tüm kara sınırını ele geçirmiş oldu. Son gelişmelerin İsrail ile Mısır arasındaki ilişkileri karmaşıklaştırabileceği düşünülüyor. 

Çarşamba günü verdiği brifingde İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Mısır'la olan tek sınırı boyunca olan 14 kilometrelik koridora verdiği kod adı kullanarak, "Philadelphia Koridoru'nda kontrolü sağladık" dedi. 

Hagari, "operasyonel kontrol"ün tam olarak ne anlama geldiğini açıklamasa da, İsrailli bir yetkili İsrail kuvvetlerinin koridorun bazı noktalarında bulunduğunu söylemişti. Güneyde Mısır'la olan sınır, Gazze'nin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek kara sınırıydı. 

"Philadelphia Koridoru Hamas için bir oksijen koridoruydu, sıklıkla Gazze Şeridi'ne silah sokmak için kullanıyordu" diyen Hagari, askerlerin bölgede "20 kadar tünel bulduğunu" iddia etti. 

Mısır devletine yakınlığıyla bilinen Al-Qahera'ya konuşan üst düzey Mısırlı bir kaynak, Gazze'nin Mısır sınırında tüneller bulunduğu iddiasının İsrail tarafından Refah saldırısını meşru göstermek için kullanıldığını ifade etti. 

Mısır daha önce 2013'te sınırlar arası tüm tünelleri yok ettiğini söylemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Philadelphia Koridoru'nun ele geçirilmesinin İsrail'in "sınırlı" kara operasyonu tanımına uygun olacağını belirtti. 

Geçen haftalarda İsrail kuvvetlerinin Refah sınırını ele geçirmesinin ardından İsrail ve Mısır arasındaki gerilim tırmanmıştı. Koridorun da ele geçirilmesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesi bekleniyor.