Dünya

Peru, trans bireyleri akıl hastası kabul eden yeni yasa hazırladı

19 Mayıs 2024 11:12

T24 Dış Haberler

Peru'nun başkentinde yüzlerce protestocu, trans bireylerin de sağlık yardımlarına erişebilmeleri için onları "akıl hastası" olarak tanımlayan yeni yasanın iptal edilmesini talep etti. 

Yaklaşık 500 gösterici, Lima şehir merkezinin sokaklarında barışçıl bir şekilde yürüdü ve üzerinde "Artık damgalama yok" ve "Kimliğim bir hastalık değil" yazılı sloganlar taşıdı.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Dina Boluarte hükümeti tarafından idari olarak onaylanan yasa, transseksüel bireylerin “cinsiyet kimliği bozukluğuna sahip kişiler" olarak tanımlanarak, toplumda “hastalık teşhisi konmuş olarak bireyler" olarak kabul edileceğini ortaya koydu. 

Boluarte hükümetini LGBTQ+ topluluğunun haklarını çiğnemeye çalışmakla suçlayan aktivist Gahela Cari Contreras, “Cinsiyet kimlikleri artık patoloji olarak görülmüyor” dedi.

Hükümet yetkilileri tartışmayı bir yanlış anlaşılma olarak nitelendirirken, Sağlık Bakanlığı, yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, LGBTQ+ bireylerin damgalandığını reddetti.