Dünya

Peru'da "Rolexgate" soruşturması; Devlet Başkanı Boluarte'nin kardeşi ve avukatı gözaltında

Perulu yetkililer, erkek kardeşi hakkında soruşturma yürüten özel polis gücünü lağvettiği iddiasıyla Devlet Başkanı Boluarte hakkında da soruşturma başlattıklarını açıkladı

11 Mayıs 2024 11:13

Güney Amerika ülkesi Peru'da "Rolexgate" soruşturması ile gündeme gelen Devlet Başkanı Dina Boluarte'nin erkek kardeşi Nicanor Boluarte ve avukatı Mateo Castaneda, nüfuz ticareti iddiasıyla başlatılan inceleme kapsamında gözaltına alındı.

Perulu yetkililer, erkek kardeşi hakkında soruşturma yürüten özel polis gücünü lağvettiği iddiasıyla Devlet Başkanı Boluarte hakkında da soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Reuters'ın haberine göre; yaşanan son gelişmeler, Rolex marka lüks saatleri ve pahalı mücevherlerini nasıl aldığı ile ilgili hakkında halihazırda soruşturma yürütülen Boluarte üzerindeki baskıyı artırdı.

Peru Başsavcılığı, dün yaptığı açıklamada, söz konusu polis biriminin lağvedilmesiyle bağlantılı olarak Boluarte ve İçişleri Bakanı Walter Ortiz hakkında 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

Şüpheliler hakkında 10 gün gözaltı kararı

Bu açıklama öncesinde, Peru Başsavcısı Juan Carlos Villena da yetkililerin seçenekleri değerlendirdiğini belirterek lağvedilen polis biriminin 'derhal' yeniden oluşturulmasını talep etmişti. Yetkililer, 10 Mayıs Cuma günü ayrıca 'yüksek mevkilere yapılan atamalar üzerinde nüfuzunu kullanan bir suç örgütünü yönetmekle' suçlanan Nicanor Boluarte'nin başkent Lima'daki evi de dahil 20'yi aşkın adreste arama yaptı.

Bir savcı ve polis ekibi ise Boluarte'nin avukatı Mateo Castaneda'nın evine baskın düzenledi. Castaneda'nın saat ve mücevherlerle bağlantılı 'yasa dışı zenginleşme' davasında Devlet Başkanı Boularte'ye danışmanlık ettiği ifade edildi.

Castenada kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Aralarında Devlet Başkanı'nın erkek kardeşi de olmak üzere gözaltına alınan şüphelilerin 10 gün gözaltında tutulmasına hükmedildi.

"İdari normlara uymadılar" iddiası

Öte yandan, Devlet Başkanı Boluarte'nin sözcüsü, dün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, polis biriminin 'idari normlara uyma konusunda başarısız olduğu için lağvedildiğini' iddia etti; hükümetin yasalara ve yargının özerkliğine saygı duyduğunu savundu. Polis merkezinden bir hukuk birimine nakledilen kardeşi Nicanor Boluarte ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben masumum; her şeyi kesinlikle reddediyorum" dedi.