Gündem

Patatesi tarlada kalan çiftçi isyan etti: Yazlık patates hiç bu duruma düşmemişti

Bu halk, biz ekmezsek, dikmezsek ne yiyecek?

19 Ağustos 2024 12:14

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates tarlasında üreticinin sorunlarını dinledi. Gürer, "Yetkililere sesleniyoruz, Niğde’de patates tarlada kaldı. Bir an önce önlem alın, kışlık patatese aynı duruma düşürmeyin, çiftçiye sahip çıkın" çağrısında bulundu. Patatesi tarlada kalan çiftçi ise "Biz buralarda sıcakta sürünüyoruz. Su makbuzumuz böyle olduktan sonra niye ekiyoruz, dikiyoruz? Bu halk, biz ekmezsek dikmezsek ne yiyecek? Çiftçimiz olmazsa halkımız ne yiyecek, ne içecek?" diye isyan etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinin Yakacık bölgesinde patates üreticileriyle bir araya geldi ve patates üreticilerinin yaşadığı zorlukları yerinde inceledi. Gürer, üreticilerin durumu hakkında şunları söyledi,

"Bu yıl da patateste çiftçinin yüzü gülmedi. Yazlık patatesten de para kazanamadılar. Kışlık patates konusunda ise üretici çok kaygılı. Bugünden Toprak Mahsulleri Ofisi planlama yapmalı."

"Yazlık patates hiç bu duruma düşmemişti"

Patates üreticisi Cumali Durak, ürünün değer bulmaması yanında artan giderlerden ve özellikle son elektrik zammı ile tarımsal sulama için kullanılan elektrik fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etti. Durak, şöyle konuştu:

"Bu tarımsal sulamaya verilen elektriğin neden normal sanayi elektriği gibi verildiğini anlamıyorum. Normalde düşük olması lazım. Sulama kooperatiflerine baş gelemiyoruz. Geçen ay yüzde 38 zam yaptılar, suyun saatine 100 TL eklediler. Patates bu yıl tarlada kaldı. Ürünü maliyetin altında veriyoruz. Seçtiriyoruz, yarısı tarlada çöp oluyor. 2-3 lira patatesi satamadık. Bize sahip çıkan yok. Sıkıntı çok büyük. Yazlık patates hiç bu duruma düşmemişti.

"Patatesin fiyatı geçen yıla göre 10 kat düştü"

"Yazlık patates üretimi perişan oldu" diyen patates üreticisi ziraat mühendisi Rasim Yılmaz da şunları söyledi:

"Kışlık ekimde başlayacak kaygılıyız. Üretici patateslerine 2-3 TL arasında bir fiyat bulamadılar. Bu yaz plansızlık yüzünden, üretici olarak gübremizi boşa harcadık. Dolarlarımızı, paralarımızı boşa harcadık. 2021’den bu yana gübre ve ilaç fiyatları tam 10 kat arttı. Ancak, patatesin fiyatı geçen yıla göre 10 kat düştü. Geçen yıl 18 TL olan patates, şimdi 2 TL’ye satılıyor. Durum bu kadar vahim."

"Krizin derinleşmesine yol açacak süreci doğru yönetmiyorsunuz"

Gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışa rağmen iktidarın bu durumu izlemekle yetindiğini belirten Gürer, şöyle konuştu:

"Bakana da Sayın Cumhurbaşkanı'na da sesleniyorum; gübre fiyatı artıyor, seyrediyorsunuz, tohum fiyatı artıyor, seyrediyorsunuz, mazot fiyatı artıyor, seyrediyorsunuz. Çiftçinin geliri düşüyor, seyrediyorsunuz. Gıdada önümüzdeki süreçte krizin derinleşmesine yol açacak süreci doğru yönetmiyorsunuz. Yetkililere sesleniyoruz, Niğde’de patates tarlada kaldı. Bir an önce önlem alın, kışlık patatese aynı duruma düşürmeyin, çiftçiye sahip çıkın." (ANKA)